Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowiec z kremem budyniowym.

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 1 litr
sól do smaku
mąka pszenna 2 szklanki
cukier kryształ 250 g
drożdże świeże 30 g
margaryna 600 g
budyń śmietankowy 2 op
miód prawdziwy 2 łyżki
jajko 1
płatki kukurydziane 100 g
ryż preparowany 50 (płatki)

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowiec z kremem budyniowym.

Kroki postępowania

1
Podgrzewamy 150 ml mleka. Rozpuszczamy w nim pokruszone drożdże z łyżką cukru.

Odstawiamy do podrośnięcia.
Krok 1 - Drożdżowiec z kremem budyniowym. foto
2
Do miski wsypujemy mąkę ,cukier 8 łyżek ,wbijamy jajko i dodajemy szczyptę soli.
Krok 2 - Drożdżowiec z kremem budyniowym. foto
3
Wyrośnięte drożdże wlewamy do miski z mąką .
Krok 3 - Drożdżowiec z kremem budyniowym. foto
4
Wyrabiamy gładkie ciasto i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
Krok 4 - Drożdżowiec z kremem budyniowym. foto
5
Szykujemy płatki kukurydziane i płatki w kształcie ryżu.
Krok 5 - Drożdżowiec z kremem budyniowym. foto
6
Miedzyczasie w rondelku roztapiamy 150 g maragryny. Dosypujemy około 3/4 szklanki cukru. Wlewamy miód i całość podgrzewamy.
Krok 6 - Drożdżowiec z kremem budyniowym. foto
7
Energicznie mieszamy.
Krok 7 - Drożdżowiec z kremem budyniowym. foto
8
Dosypujemy płatki i mieszamy podgrzewając około 5 minut.
Krok 8 - Drożdżowiec z kremem budyniowym. foto
9
Podrośnięte ciasto wykładamy na posmarowaną blaszkę .
Krok 9 - Drożdżowiec z kremem budyniowym. foto
10
Na nie wykładamy płatki z karmelem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy 20-25 minut.
Krok 10 - Drożdżowiec z kremem budyniowym. foto
11
Ciasto po upieczeniu kroimy na dwa blaty
Krok 11 - Drożdżowiec z kremem budyniowym. foto
12
Z mleka i proszku budyniowego gotujemy budyń. Miksujemy z 350 g margaryny. Przekładamy budyniem placki.Chłodzimy około 3 - 4 godzin.
Krok 12 - Drożdżowiec z kremem budyniowym. foto
13
Gotowe ciasto.
Krok 13 - Drożdżowiec z kremem budyniowym. foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 23.03.2013 17:05
wygląda superancko :)
Grażyna13 17.03.2013 17:29
jakie piękne i pyszne ciasto :)
romanrafal
romanrafal 23.12.2012 08:51
świetny przepis,super placek
MAR3STA 22.12.2012 15:47
na pewno było przepyszne
Wacław 18.12.2012 11:02
barrrdzo apetyczne ciacho :)
Anna169Hosz 15.12.2012 15:30
Świetny przepis.
olkaaa 14.12.2012 09:36
chyba dziś zrobię
edyta44 11.12.2012 18:09
smaczne
Rafał10 08.12.2012 08:14
mniam wygląda wyśmienicie, pyszny kremik !
alaaa 06.12.2012 20:02
pomysłowe ciasto,,,
caralajna 06.12.2012 16:04
takiego ciasta nigdy jeszcze nie jadłam, a szkoda :)
Agnieszka91 04.12.2012 15:00
pomysłowe
anemon 04.12.2012 14:50
Nigdy nie robiłam ciasta drożdżowego z z kremem, a Twoje tak pięknie wygląda.
iziona 04.12.2012 14:31
W życiu bym nie powiedziała, że to drożdżowe
Beatris 04.12.2012 14:11
Pyszne ciasto. Najbardziej podoba mi się ostatnia warstwa.
babajaga1969 04.12.2012 14:10
ale pycha :))
tessinka 04.12.2012 14:00
Pyszniutko wygląda
Laila2786 04.12.2012 13:53
Wygląda bosko
Miki 04.12.2012 13:29
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak