Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowiec z jagodami

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 60 dag
mleko 3/4 szklanki
cukier 1/2 szklanki
jajko 3 sztuki
drożdże 4 dag
masło 12 dag
kruszonka
zimne masło 10 dag
mąka pszenna 10 dag
cukier 5 dag
DODATKOWO:
jagody 2 szklanki
cukier 2 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowiec z jagodami

Masło rozpuścić i przestudzić, mleko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże.
Do przesianej mąki dodać cukier, jajka, przestudzony tłuszcz i drożdże, zagnieść gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
Z tej porcji wystarczyło mi ciasta na blaszkę (36 cm na 26 cm) i małą keksówkę. Kruszonka:
Zimne masło rozetrzeć z mąką i cukrem do momentu uzyskania kruszonki. Formę wysmarować tłuszczem i rozciągnąć na niej wyrośnięte ciasto, wierzch posmarować jajkiem i posypać jagodami wymieszanymi z dodatkowym cukrem i mąką ziemniaczaną na koniec posypać kruszonka i odstawić do ponownego wyrośnięcia. Ciasto piekłam w temp. 180st około 35 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

everay 27.07.2013 17:09
uwielbiam drozdzowe
Czarnula87 27.07.2013 10:46
drożdżowe to coś co lubię
Krzysztof15 27.07.2013 09:59
super ciacho
Agata3 27.07.2013 09:39
Drożdżowe najlepsze : ))
idealme 27.07.2013 08:59
jeszcze w tym sezonie nie jadłam, ale wygląda pysznie :)
Konczi 27.07.2013 08:33
prezentuje się rewelacyjnie, aż mam na niego ochotę

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak