Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe zawijaski ze śliwkami
Do miseczki przełożyć skórkę z cytryny, dodać drugą łyżkę cukru i wbić jajka. Roztrzepać. Wlać do wyrośniętego ciasta razem z resztą mąki i ponownie wyrobić,aż będzie odchodzić od ręki. I znów odstawić do wyrośnięcia.
Śliwki umyć, osuszyć i przekroić wzdłuż na pół, wyjąć pestki. Orzechy posiekać lub potraktować tłuczkiem do mięsa. Wyrośnięte ciasto po raz kolejny krótko wyrobić i rozwałkować na grubość 2-3 mm nadając kształt prostokąta. Następnie rozsmarować konfiturę na całej powierzchni ciasta i posypać rozdrobnionymi orzechami. Rozłożyć śliwki dosyć obficie i zrolować ciasto. Mocno docisnąć brzeg ciasta. Następnie pokroić na plastry o grubości 2-2,5 cm. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem i posypać cukrem trzcinowym. Piec w 180 st około 40-45 minut, aż będą ładnie rumiane. Ostudzić. Smacznego!