Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe ślimaczki z rodzynkami

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 4 szklanki
drożdże 40 g
mleko 2% 1 szklanka
cukier drobny 2/3 szklanki
jajko 4 sztuki
masło 100 g
Skórka pomarańczowa kandyzowan 100 g
sól szczypta
sok pomarańczowy 1/2 szklanki
żółtko surowe do posmarowania

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe ślimaczki z rodzynkami

Kroki postępowania

1
Rodzynki wsypujemy do miseczki ,zalewamy sokiem pomarańczowym,zostawiamy na godzinę aby napęczniały. Do drugiej większej miski wsypujemy mąkę ,wbijamy jajka,dodajemy szczyptę soli,na mleku robimy zaczyn:Mleko podgrzewamy wsypujemy dwie łyżki cukru, wkruszamy drożdże oprószamy trochę mąką i zostawiamy aż drożdże podrosną. Tak przygotowany zaczyn wlewamy do mąki z jajkami dodajemy resztę cukru i zagniatamy ciasto,gdy będzie odchodzić od ręki, wsypujemy skórkę pomarańczową i osaczone z soku rodzynki,dodajemy margarynę i ponownie zagniatamy. Kładziemy ciasto w ciepłe miejsce,gdy podwoi objętość.
Krok 1 - Drożdżowe ślimaczki z rodzynkami foto
2
Przekładamy na oprószonej mąką stolnicy i wałkujemy placek o grubości 1,5 cm i wycinamy nożem paski o szerokości 2 cm i zawijamy w ruloniki. Tak przygotowane bułeczki układamy na blasze wyłożonej pergaminem i smarujemy rozkłóconym żółtkiem.
Krok 2 - Drożdżowe ślimaczki z rodzynkami foto
3
Rozgrzewamy piekarnik do 160* ,wkładamy ślimaczki i pieczemy około 25-30 min aż ładnie się zarumienią .
Krok 3 - Drożdżowe ślimaczki z rodzynkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

katarzynagotuje 01.09.2013 21:36
Ciekawy przepis :)
msmors 01.09.2013 19:16
ciekawy przepis
marta1221 01.09.2013 19:06
pyszne są taki ślimaczki sama też często je robię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak