Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe ślimaczki z jabłkowymi powidłami i prażonymi migdałami

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże świeże 50 g
mąka tortowa 500 g
mleko 2% 1 szkl
olej rzepakowy 100 ml
żółtko jajek 3 szt
jaja 2 szt
cukier waniliowy 1 opakowanie
cukier puder 1/2 szkl
jabłka prażone 500 ml/słoik
płatki migdałowe 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe ślimaczki z jabłkowymi powidłami i prażonymi migdałami

Kroki postępowania

1
Jaja i żółtka ubijamy na puszystą masę z cukrem i cukrem waniliowym ,następnie nadal ubijając dodajemy wolnym strumieniem olej.
Krok 1 - Drożdżowe ślimaczki z jabłkowymi powidłami i prażonymi migdałami  foto
2
Drożdże rozpuszczamy w mleku z łyżką mąki i odrobiną cukru, mieszamy, czekamy aż podrośnie i dodajemy zaczyn do masy jajecznej nadal ubijając.
Krok 2 - Drożdżowe ślimaczki z jabłkowymi powidłami i prażonymi migdałami  foto
3
Następnie dodajmy mąkę, robot powinien mieć zmienioną końcówkę na hak i wyrabiamy ok 10-15 min na wolnych obrotach.
Krok 3 - Drożdżowe ślimaczki z jabłkowymi powidłami i prażonymi migdałami  foto
4
Wyrobione ciasto przekładamy na blat , osypujemy mąką i lekko jeszcze zagniatamy by ładnie odchodziło od dłoni,tak wyrobione zostawiamy do wyrośnięcia, oczywiście w natłoku obowiązków, nie ma fotki wyrośniętego ciasta.
Krok 4 - Drożdżowe ślimaczki z jabłkowymi powidłami i prażonymi migdałami  foto
5
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części i wałkujemy placek, smarujemy go jabłkami prażonymi, osypujemy cynamonem i zwijamy w rulon zlepiamy bok by nam ładnie się połączyło i nie rozwijało przy krojeniu.
Krok 5 - Drożdżowe ślimaczki z jabłkowymi powidłami i prażonymi migdałami  foto
6
Następnie kroimy w kawałki 3-4 cm i układamy w papilotkach na leżąco, zostawiamy do wyrośnięcia.
Krok 6 - Drożdżowe ślimaczki z jabłkowymi powidłami i prażonymi migdałami  foto
7
Migdały prażymy na suchej patelni do zrumienia i kruszymy w dłoni posypując bułeczki, pieczemy ok 15-20 min w tem 180st do zrumienienia,.
Krok 7 - Drożdżowe ślimaczki z jabłkowymi powidłami i prażonymi migdałami  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wyattearp 27.09.2014 19:06
super słodkości
Ola1984 27.09.2014 07:43
Bardzo apetyczne bułeczki. Idealne na deser :)
Iwusia 26.09.2014 23:50
smaczne musza być
IKrakowianka 26.09.2014 21:18
super drożdżówki
Jadwiga/Jaga85 26.09.2014 20:37
ślicznne są!
pajbek 26.09.2014 20:17
Pyszne :-)
Kolorowa 26.09.2014 19:56
Mmm smacznie ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak