Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drozdzowe paluchy z powidlami, serem i rodzynkami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 450 g
drożdże 20 g
cukier 5 lyzek
mleko 2% 200 ml
jajko 1 szt
olej 20 ml

dodatkowo

rodzynki
serek śmietankowy
powidła śliwkowe
białko
cukier puder
sok z cytryny
aromat cytrynowy

Przepis i sposób przygotowania na: Drozdzowe paluchy z powidlami, serem i rodzynkami

Kroki postępowania

1
W misce rozcieramy drozdze z odrobina cukru.
Dodajemy cieple mleko i dwie lyzki maki.
Mieszamy dokladnie i odstawiamy do wyrosniecia

*Maka i cukier do zaczynu odejmowana jest z ogolnej ilosci tych skladnikow przewidzianych w przepisie
Krok 1 - Drozdzowe paluchy z powidlami, serem i rodzynkami foto
2
Do zaczynu dodajemy pozostale skladniki- make, cukier, jajko, olej.

Mieszamy do polaczenia
Krok 2 - Drozdzowe paluchy z powidlami, serem i rodzynkami foto
3
Teraz ciasto przekladamy na blat i wyrabiamy
Krok 3 - Drozdzowe paluchy z powidlami, serem i rodzynkami foto
4
Wyrobione ciasto oproszamy maka i odkladamy do podwojenia objetosci
Krok 4 - Drozdzowe paluchy z powidlami, serem i rodzynkami foto
5
Ciasto teraz nalezy rozwalkowac, pokroic na dlugie i grube paski.

Kazdy smarujemy niewielka iloscia powidel, serka smietankowego i posypujemy rodzynkami
Krok 5 - Drozdzowe paluchy z powidlami, serem i rodzynkami foto
6
Zwijamy w swiderki i odstawiamy do ponownego wyrosniecia, tm razem na okolo 30 minut
Krok 6 - Drozdzowe paluchy z powidlami, serem i rodzynkami foto
7
Pieczemy okolo 35 minut w tem 180 st C
Krok 7 - Drozdzowe paluchy z powidlami, serem i rodzynkami foto
8
W szklance bieszamy dokladnie cukier z bialkiem- ilosc cukru zalezy od wielkosci bialka.
Dodajemy kilka kropli aromatu cytrynowego i kika kropli soku z cytryny
Krok 8 - Drozdzowe paluchy z powidlami, serem i rodzynkami foto
9
Upieczone i wystudzone paluchy lukrujemy.

Smacznego!!!
Krok 9 - Drozdzowe paluchy z powidlami, serem i rodzynkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wyattearp 04.03.2015 14:08
a dla mnie mogą być z rodzynkami
Ada-Gaba 03.03.2015 21:37
bardzo apetyczne
irenka 03.03.2015 21:35
pyszne słodkości
Hrabina w kuchni 03.03.2015 19:53
Super paluchy!
ania2610 03.03.2015 18:39
uwielbiam, chętnie bym jednego zakosiła:)
Jadwiga/Jaga85 03.03.2015 16:49
Bardzo apetyczne!
Anna20 03.03.2015 16:42
coś dla mnie :)
Zdzisław 03.03.2015 15:14
takie słodkości lubię
Renata9 03.03.2015 14:39
Smaczne te Twoje paluchy
Grazyna0211 03.03.2015 14:32
dla mnie pycha
dollce 03.03.2015 14:19
Fajny przepis
Agata3 03.03.2015 12:52
wyglądają jak z cukierni, fenomenalne :)
gosia1988 03.03.2015 12:30
pyszności takie słodkości
dwa pokoje z kuchnią 03.03.2015 12:21
paluchy byly, kakao tez, corka wygrzebala rodzyny paluszkiem, ale zaraz i tak je zjadla :)
Betina#45 03.03.2015 11:01
Świetne..mniam !
Franciszek 03.03.2015 10:25
Piėknie wyglądają
Krystyna32 03.03.2015 10:06
bardzo apetyczne
Edith85 03.03.2015 09:49
dla mnie rodzynki pasują idealnie :) składam zamówienie na cieplutkie paluchy na śniadanko, a do tego kakao :) pycha :)
Malinka 03.03.2015 09:39
Dla mnie bez rodzynek poproszę :) Bardzo apetyczne!
IZABELA29 03.03.2015 09:38
lubię takie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak