Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe łódeczki z budyniem i czereśniami

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko ciepłe 200 ml
masło 2 łyżki
jajko 1 sztuka
cukier 3 łyżki
cukier waniliowy 1/2 opakowania
sól szczypta
mąka 2.5-3 szklanki
olej łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe łódeczki z budyniem i czereśniami

Rozpuszczamy masło, dodajemy do niego cukier, sól, olej, jajko i łączymy widelcem.

W mleku rozpuszczamy drożdże.

Do miski wsypujemy połowę mąki, dodajemy mleko z drożdżami, masło z cukrami,solą itd i zagniatamy ciasto, podsypując je mąką, aż przestanie lepić się do rąk. Nie należy przesadzać z ilością mąki, ponieważ ciasto nie może być za twarde. Formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi objętość.



NADZIENIE:

1 op. budyniu waniliowego w proszku
350ml mleka
2 łyżki cukru
czereśnie (ok. 250g)



+ jajko do smarowania brzegów i puder do posypania



Budyń gotujemy tak jak podane jest na opakowaniu, zmniejszając jedynie ilość mleka (czyli zamiast 500ml dajemy 350 ml). Studzimy.

Czereśnie myjemy, kroimy na pół, usuwamy pestki.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na mniejsze kuleczki, ok. 11 sztuk.

Każdą z nich wałkujemy na placuszek.

Po bokach robimy nacięcia.

Na środku każdego placuszka układamy budyń, a na jego wierzchu - połówki czereśni.

Zawijamy oba końce, zakładając je na przeciwległą stronę. Utworzy się łódeczka

Formę do pieczenia smarujemy porządnie masłem i dokładnie posypujemy mąką. Układamy nasze łódeczki, zostawiając między nimi miejsce.

Pieczemy w temp. 175 st aż się zarumienią.

Po wystudzeniu posypujemy pudrem.

Smacznego! :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszkalider 07.02.2013 11:21
pyszności!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak