Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe bułeczki z serem i czarną porzeczką

3.0
(13)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

mąka tortowa 4 szklanka
mleko 1/2 szkanka
śmietana 30% 1/2 szklanka
drożdże świeże 25 gram
masło 60 gram
jajko 2 sztuka
cukier 80 gram

NADZIENIE

serek waniliowy 250 gram
żółtko jajek 1 sztuka
cukier puder 1 łyżka
budyń waniliowy 3 łyżka
porzeczki czarne 100 gram

KRUSZONKA

mąka krupczatka 70 gram
masło 50 gram
cukier drobny 50 gram

PONADTO

mleko 1/4 szklanka
cukier 1/2 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe bułeczki z serem i czarną porzeczką

Serek waniliowy zmiksować z żółtkiem, cukrem i budyniem waniliowym /proszek/. Składniki kruszonki rozetrzeć palcami do uzyskania grudek.

Z drożdży, łyżki mąki i trzech łyżek ciepłego mleka zrobić rozczyn. Odstawić go do wyrośnięcia.

Do miski wlać pozostałe letnie mleko, cukier i jajka. Następnie dodać pozostałą mąkę i gotowy, wyrośnięty rozczyn. Całość przez moment wyrabiać, następnie dodać roztopione i przestudzone masło i w dalszym ciągu wyrabiać, aż ciasto bedzie gładkie i elastyczne. Miskę z ciastem odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Wyrośnięte ciasto jeszcze chwilę wyrabiać, a następnie podzielić je na kawałki i formować bułeczki. W każdej zrobić wgłębienie, napełnić je masą serową i porzeczkami. Bułki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aż podrosną, będzie to trwało około 30 minut.

Każdą bułeczkę posmarować mlekiem wymieszanym z cukrem i posypać wcześniej przygotowaną kruszonką.
Piekarnik nagrzać do temperatury 170°C, wstawić blaszkę z bułeczkami i piec je około 15-20 minut. Upieczone bułeczki wystudzić na kratce kuchennej.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wiesława1 08.10.2014 10:23
pysznie wygladają
anemon 07.10.2014 22:12
Bardzo Wam dziękuję i polecam.
RenataZ-et 07.10.2014 21:52
wyglądają super!
joanna30 07.10.2014 21:15
Fantastyczne drożdżóweczki :)
asiczekz 07.10.2014 21:07
mmmm, ale by się zjadło taką do mleka :)
noninka77 07.10.2014 19:42
Pyszności:-)
Katarzyna59 07.10.2014 18:31
apetycznie wyglądają
Barbara13 07.10.2014 18:29
jak ja lubię takie domowe drożdżówki :)
molanka 07.10.2014 16:19
takie to ja lubię
Czyki 07.10.2014 15:14
Ależ narobiłaś ochoty takimi wspaniałościami :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak