Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowa rozeta z dżemem

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3 szklanki
drożdże 4 dag
mleko 2/3 szklanki
cukier 3 łyzki
masło 5 dag
jaja 2 szt
cukier wanilinowy 16 g
sól 1 szczypta
dżem truskawkowy 1

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowa rozeta z dżemem

Przygotować rozczyn drożdżowy. Mleko wymieszać z drożdżami i łyżką cukru, następnie dodać mąkę, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Mąkę wymieszać z cukrem waniliowym, pozostałym cukrem, rozpuszczonym ostudzonym masłem i wyrośniętym rozczynem. Ciasto dokładnie wyrobić. Przełożyć do miski podsypanej mąką, przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce aż podwoi objętość. Ciasto podzielić na 7 równych kawałków( ładnie ułożą się w tortownicy). Każdy z kawałków rozwałkować na prostokąt i smarować dżemem. Złożyć na pół i zwijać w rulony. Formę do pieczenia posmarować miękkim tłuszczem i układać w niej rulony. Piekarnik nagrzać do 180 stopni, piec ok 40 minut. Wierzch upieczonego ciasta można posypać cukrem pudrem. Smacznego:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

EmciaPichci 05.09.2014 16:31
pięknie wyszła!
wwwiolka 05.03.2014 15:00
Bardzo apetycznie wygląda.
everay 05.03.2014 12:41
bajecznie wygląda:)
Joannasz3190 05.03.2014 11:29
Pyszności :)
EwelinkA_93 05.03.2014 11:26
mniam, zjadłabym :-)
Ania84 05.03.2014 10:50
apetyczne ciacho do kawki
noninka77 05.03.2014 10:45
idealnie wyszła:)
norweska20 05.03.2014 10:40
wygląda kusząco
usmiech 05.03.2014 10:30
ładnie wygląda
Pyszota 05.03.2014 10:24
wygląda super
Kuchenka 05.03.2014 10:21
bardzo apetyczna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak