Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowa maślana bułka.

3.0
(13)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 400 g
żółtko jajek 3 szt.
jajko 2 szt.
cukier wanilinowy 1
cukier 80 g
mleko 150 ml
masło 60 g
cukier perlisty
drożdże suche 1 op.

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowa maślana bułka.

z podanych składników zagniatamy ciasto drożdżowe: mąkę przesiewamy do miski, wsypujemy drożdże, dodajemy jajka - 3 żółtka i jedno całe jajko (drugie całe jajko zostawiamy do posmarowania ciasta) wymieszane z cukrem i cukrem waniliowym, letnie mleko i delikatnie wyrabiamy przez chwilę ciasto. następnie dodajemy roztopione, schłodzone masło i dalej wyrabiamy. ciasto musi być gładkie, lśniące i elastyczne. przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1-1,5h do wyrośnięcia. po wyrośnięciu ciasto wyciągamy ostrożnie z miski na oprószoną mąką stolnicę. wyrabiamy delikatnie podłużny placek. przecinamy go wzdłuż na trzy części i pleciemy warkocz podwijając końcówki. przekładamy do formy i odstawiamy jeszcze na 15 minut do wyrośnięcia.

gdy ciasto wyrośnie, smarujemy rozmąconym jajkiem z odrobiną wody i posypujemy cukrem perlistym.

ja ciasta drożdżowe zawsze piekę z termoobiegiem w piekarniku nagrzanym do 170-180 stopni. czas: 25-30 minut do tzw. suchego patyczka. studzę na kratce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

margaret 06.10.2013 11:02
lubię taką:)
6zer
6zer 05.10.2013 21:12
smaczna, babcia kiedyś podobne mi piekła
adelajda 05.10.2013 20:47
super bułki :)
ana1 05.10.2013 20:14
fajnie wyglądają
idealme 05.10.2013 19:55
pyszności :)!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak