Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drobiowe piramidki z kaszą i buraczki z jabłkami

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

podudzia z kurczaka 6 szt
kasza gryczana 1 szkl
jajko 1 szt
Sól ziołowa jodowana Prymat 2 szczypty
pieprz 1 szczypta
buraczki cwikłowe 3-4 szt
jabłko 1 szt
śmietana 0,5 szkl
mąka 1 łyżka
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
cukier 1 łyżka
ocet winny 2 łyżki
feta 100 g
olej 1 łyżka
ser żółty 3 (tarty)
Papryka słodka mielona Prymat 2 szczypty

Przepis i sposób przygotowania na: Drobiowe piramidki z kaszą i buraczki z jabłkami

Buraczki ugotować wystudzić i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Jabłka umyć przekroić na pół, wyciąć gniazda nasienne i pokroić na plasterki.
Do garnka włożyć jabłka podlać odrobiną wody i zagotować. Dodać buraczki i mieszając doprowadzić do wrzenia. Odparować z nadmiaru płynu, doprawić octem (ok 2 łyżki) cukrem (ok 1 łyżka) solą i pieprzem do smaku.

Kaszę ugotować w 2 szkl wody i odstawić pod przykryciem.
Z podudzi wyciąć kość tak by nie popsuć kieszonki która powstanie.
Kaszę wymieszać z jajkiem roztartym serkiem doprawić solą i pieprzem.
W kieszonki z podudzi napchać nadzienia, resztę kaszy rozłożyć na dnie naczynia żaroodpornego, Dno nasmarować oliwą. Wyrównać powierzchnię i posypać żółtym serem. Na tym ustawić wszystkie nasze piramidki , posmarować przy pomocy pędzelka oliwą, posypać przyprawami i wstawić do nagrzanego piekarnika ok 200 st na ok 40 min.

Podawać krojąc porcje razem z upieczoną kaszą i do tego dużo buraczków

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

apetytnawiecej 03.02.2013 23:23
oo, jak ciekawie wyglądają!
Papryczka 03.02.2013 20:20
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak