Przepis i sposób przygotowania na: Dresden stollen
Wlać mleko,`dodać jajko, krótko wyrobić ciasto. Masło rozpuścić, lekko ostudzić, dodać do ciasta, wyrobić na jednolite ciasto. Odstawić na ok. 1/2 godziny.
Suszone owoce pokroić, polać rumem, wymieszać, odstawić na ok. 1/2 godziny.
Do lekko podrośniętego ciasta dodać suszone owoce, jeszcze raz wyrobić tak, by owoce równo rozłożyły się po całości.
Ciasto wyłożyć na posypanej mąką desce, rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 27x21 cm.
Marcepan uformować w wałek o długości ok. 3 cm krótszej niż długość ciasta, ułożyć na środku. ciasto złożyć na połowę. Zlepić ze sobą brzegi, Zostawić do wyrośnięcia na ok. 1/2 godziny. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 C, piec ok. 20 minut.
Pozostałe 20 g masła rozpuścić, posmarować gorące ciasto i od razu obficie posypać cukrem pudrem.