Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dresden stollen

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 350 g
drożdże suche 1 torebka
cukier 50 g
mleko 150 ml
masło 70 g
jajko 1 szt.
bakalie 200 g

na wierzch

masło 20 g
cukier puder 1/3 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Dresden stollen

Do miski wsypać mąkę, cukier i suszone drożdże, wymieszać łyżką.
Wlać mleko,`dodać jajko, krótko wyrobić ciasto. Masło rozpuścić, lekko ostudzić, dodać do ciasta, wyrobić na jednolite ciasto. Odstawić na ok. 1/2 godziny.
Suszone owoce pokroić, polać rumem, wymieszać, odstawić na ok. 1/2 godziny.
Do lekko podrośniętego ciasta dodać suszone owoce, jeszcze raz wyrobić tak, by owoce równo rozłożyły się po całości.
Ciasto wyłożyć na posypanej mąką desce, rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 27x21 cm.
Marcepan uformować w wałek o długości ok. 3 cm krótszej niż długość ciasta, ułożyć na środku. ciasto złożyć na połowę. Zlepić ze sobą brzegi, Zostawić do wyrośnięcia na ok. 1/2 godziny. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 C, piec ok. 20 minut.

Pozostałe 20 g masła rozpuścić, posmarować gorące ciasto i od razu obficie posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

monikaT83 04.01.2016 12:31
uwielbiam ciasta pełne bakalii:) pyszności:)
bertpvd 04.01.2016 10:13
świetny przepis
msmariusz 04.01.2016 09:55
mnustwo bakalii
Ewelina1991 04.01.2016 09:07
pysznie wygląda
noninka77 04.01.2016 08:39
Apetyczny :)
Renata9 04.01.2016 07:57
Bardzo pyszny keksik :-)
paulina2157 04.01.2016 07:22
super wygląda
bietka 04.01.2016 07:10
Smaczny keksik :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak