Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dorsz w kruszonce z tagliatelle z ogórka

5.0
(31)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Pieczony dorsz w migdałowej skorupce z orzeźwiającym tagliatelle z ogórka z dodatkiem kaparów i zielonych oliwek.

Składniki:

Marynata:

filet z dorsza 0,6 kilograma
Musztarda delikatesowa Prymat 1 łyżka
miód lipowy 1 łyżka
Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat 2 łyżki
olej z suszonych pomidorów 3 łyżki

Kruszonka:

Bułka tarta klasyczna Prymat 1 szklanka
masło 4 łyżki
ser twardy 3 łyżki
migdały w płatkach 4 łyżki

Do smaku:

Sól morska jodowana Prymat w młynku
oregano
Chili pieprz cayenne mielone Prymat

Tagliatelle:

ogórki świeże 2 sztuki
kapary całe Smak 1 łyżka
oliwki zielone Smak 10 sztuk
świeża kolendra 1 pęczek

Do smaku:

Sól morska jodowana Prymat w młynku
Pieprz kolorowy Prymat w młynku

Przepis i sposób przygotowania na: Dorsz w kruszonce z tagliatelle z ogórka

Filety dorsza nacieramy składnikami marynaty i układamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Wszystkie, rozdrobnione składniki kruszonki dokładnie mieszamy i nakładamy na rybę. Wkładamy do pieca nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy 20 min.

Pozbawione nasion ogórki kroimy w długie plastry i wkładamy do miski, następnie dodajemy pokrojone kapary, oliwki, kolendrę, 3 łyżki oliwy, sok z ½ cytryny. Mieszamy i doprawiamy do smaku.

Pieczonego dorsza podajemy z orzeźwiająca sałatką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak