Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dorsz pod bazyliowo-migdałową pierzynką

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

czosnek 4 ząbki
płatki migdałowe 1/2 szklanki
oliwa 1/3 szklanki
sól do smaku
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku
żółty ser ok. 40 gram
sok z cytryny wg uznania
filet z dorsza 2 sztuki (ok. 1/2 kg)
bazylia świeża 2/3 pęczka

Przepis i sposób przygotowania na: Dorsz pod bazyliowo-migdałową pierzynką

Kroki postępowania

1
Listki bazylii przełożyć do miski blendera. Dodać do nich starty na tarce o drobnych oczkach ser, obrane ząbki czosnku, płatki migdałowe, oliwę, odrobinę soli i świeżo zmielonego pieprzu.
Krok 1 - Dorsz pod bazyliowo-migdałową pierzynką foto
2
Wszystko dokładnie zmiksować.
Krok 2 - Dorsz pod bazyliowo-migdałową pierzynką foto
3
Filety z dorsza umyć, lekko osuszyć papierowym ręcznikiem i przekroić na 2-3 kawałki każdy. Każdy kawałek ryby oprószyć solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny.
Krok 3 - Dorsz pod bazyliowo-migdałową pierzynką foto
4
Na każdym rozsmarować po trochu przygotowanej pasty bazyliowo-migdałowej (na stronie bez skóry). Kawałki ryby z pastą ułożyć w garnku do gotowania na parze. Garnek przykryć.
Krok 4 - Dorsz pod bazyliowo-migdałową pierzynką foto
5
Rybę gotować na parze ok. 10-15 minut od momentu zagotowania się wody. Rybę podałam z puree z ziemniaków i marchewki.
Krok 5 - Dorsz pod bazyliowo-migdałową pierzynką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 06.06.2013 14:24
bardzo smaczny i super podany
caralajna 03.06.2013 07:36
wspaniałe smaki i piękna dekoracja
fotoviderek 01.06.2013 07:26
Jak zwykle pięknie przystrojona, pyszna rybka :)
Sroczka 29.05.2013 23:09
Ale pięknie podana pysznie przygotowana rybka.
owca441 27.05.2013 19:35
ciekawa rybka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak