Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku XV: Kotlety jagnięce z purée z dyni, odc. 5

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(28)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Kotlety jagnięce podane na purée z dyni, to sprawdzony pomysł na uroczysty, wykwintny obiad. Sprawdźcie przepis!

Składniki:

Kotlety:

comber jagnięcy 800 gramów

Marynata:

syrop klonowy 2 łyżki
rozmaryn świeży 1 gałązka
czosnek 2 ząbki
czerwona papryczka chili 0.5 sztuki
zielona papryczka chili 0.5 sztuki
Musztarda francuska Prymat 3 łyżeczki

Purée:

dynia hokkaido 1 kilogram
oliwa 4 łyżki
masło klarowane 3 łyżki
Imbir mielony Prymat 1 łyżeczka
Kurkuma mielona Prymat 1 łyżeczka
syrop klonowy 1 łyżka
sok z cytryny 1 łyżka

Do dekoracji:

rozmaryn świeży 1 gałązka
prażone pestki dyni 2 łyżki
olej z pestek dyni 3 łyżeczki
oliwa szczypiorkowa 3 łyżeczki

Porada

Upieczona dynia zawsze będzie słodsza i bardziej aromatyczna niż gotowana. Dlatego warto ją upiec także wtedy, gdy przygotowujemy zupę krem.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XV: Kotlety jagnięce z purée z dyni, odc. 5

1. Dynię bez obierania kroimy na mniejsze części. Łyżką usuwamy pestki.

2. Blaszkę wykładamy pergaminem. Układamy na nim pokrojoną i oczyszczoną dynię, a następnie skrapiamy ją oliwą. Dynię przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na godzinę, aż będzie miękka.

3. Gdy dynia się piecze, przygotowujemy marynatę. Do miski wlewamy syrop klonowy, wrzucamy rozdrobniony w palcach rozmaryn i pokrojone w plastry czosnek oraz papryczki chilli. Dodajemy musztardę francuską i mieszamy naszą marynatę.

4. Comber kroimy na mniejsze kawałki i tak przygotowane kotlety obtaczamy w marynacie. Mięso marynujemy co najmniej przez godzinę.

5. Kotlety w marynacie smażymy na rozgrzanej patelni ryflowanej. Pamiętajmy, aby co jakiś czas przewracać je na drugą stronę.

6. Przygotowujemy purée. Za pomocą noża z upieczonej dyni delikatnie zdejmujemy skórkę. Kroimy warzywo na kawałki.

7. W garnku rozgrzewamy masło klarowane. Wrzucamy dynię i dodajemy imbir mielony, całość mieszamy. Dusimy kilka minut, a następnie dodajemy kurkumę mieloną i dolewamy syrop klonowy. Całość miksujemy na jednolity krem. Na koniec dodajemy do smaku sok z cytryny i raz jeszcze mieszkamy.

Sposób podania:

Na talerz nakładamy purée oraz aromatyczne kotlety jagnięce. Dekorujemy danie gałązką rozmarynu i wykładamy pozostałą na patelni marynatę. Mięso posypujemy pestkami dyni, skrapiamy olejem z pestek dyni oraz oliwą szczypiorkową*.

* Oliwa szczypiorkowa to ciekawy dodatek, który przygotujemy szybko i w łatwy sposób. Wystarczy zmiksować szklankę oliwy z oliwek z pęczkiem posiekanego szczypiorku, a następnie przelać przez sitko bądź gazę tak powstałą oliwę. W ten sposób oddzielimy nierozdrobnione kawałki szczypiorku. Oliwę szczypiorkową przechowujemy w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak