Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XV: Azjatycki makaron z tofu, odc. 20
Sposób przygotowania:
1. Czosnek i białą część pora kroimy w plastry, paprykę w grubą kostkę. Sparzone brokuły dzielimy na małe części. Kroimy grzyby shitake. Z kapusty pak choi odkrawamy zielone listki – dodamy je na końcu. Białą część natomiast siekamy.
2. W woku rozgrzewamy olej rzepakowy. Wrzucamy białą część pak choi, czosnek, por, paprykę i mieszamy składniki. Po minucie podsmażania dodajemy musztardę i mieszamy z warzywami. Następnie dodajemy brokuły i grzyby, doprawiamy curry i dokładnie mieszamy całość. Pod koniec smażenia, na pół minuty wrzucamy liście pak choi.
3. Do woka wlewamy mleko kokosowe i po minucie wsypujemy kurkumę. Mieszamy całość, solimy do smaku i zdejmujemy wok z ognia.
4. Makaron udon gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
5. Tofu trzemy na grubych oczkach tarki, kolendrę siekamy.
6. Odcedzony makaron przekładamy do woka i mieszamy wszystkie składniki dania.
Sposób podania:
Azjatycki makaron z warzywami i grzybami shitake posypujemy tofu, kolendrą oraz prażonym sezamem.