Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Donuty z piekarnika z kremem śmietankowym.

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Rozczyn

drożdże świeże 5 dag
mleko ciepłe pół szklanki
cukier 2 łyżki
mąka tortowa 2 łyżki

Ciasto

jajko 2 sztuki
cukier 2 szklanki
cukier waniliowy 1 sztuka
mąka tortowa 50 dag
mleko ciepłe pół szklanki
masło 10 dag

Krem śmietankowy

bita śmietana w proszku Śnieżka 2 sztuki
mleko zimne 300 ml
kakao ciemne 4 łyżki

Dodatkowo

mąka pszenna do posypania stolnicy
kolorowa posypka według uznania

Porada

Z przepisu wyszło mi 4 blaszki ciastek. Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Przepis i sposób przygotowania na: Donuty z piekarnika z kremem śmietankowym.

Nie wyobrażam sobie karnawału bez pysznych słodkości. A jak wiadomo to takie słodkości są bardzo kaloryczne, ale co ja poradzę, że nie mogę się powstrzymać. Żeby to jeszcze jakieś niedobre wyszło, a to wychodzi pyszne i słodkie. Polecam Wam pyszne donuty z piekarnika, mięciutkie z lekkim kremem. Zapraszam:)

Wykonanie:

1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką, następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, żeby rozczyn ruszył.

2. Ciasto: Masło roztapiamy i lekko studzimy. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, utarte jajka z cukrami, stopione i przestudzone masło i stopniowo dolewając ciepłe mleko, zagniatamy mięciutkie ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na półtorej godziny do wyrośnięcia.

3. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy, szklanką o dużej średnicy wykrawamy krążki, następnie kieliszkiem wycinamy środki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Po tym pieczemy do zrumienienia w temperaturze 180 stopni przez około 25 - 30 minut. Upieczone dokładnie studzimy.

4. Krem: Zimne mleko ubijamy ze ,,Śnieżkami'' na puszysty krem, dodajemy kakao i ubijamy do dokładnego połączenia się składników.

5. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i dekorujemy donuty, dekorujemy również cukrową posypką.

6. Tak przygotowane donuty są gotowe do podania.

7. Smacznego.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 05.06.2017 05:36
Dziękuję:)
Jagódka77 10.02.2017 13:25
same pyszności
Babeczka35 30.01.2017 06:32
Dziękuję:)
Babeczka35 30.01.2017 06:31
Zapraszam, poczęstuję:)
Diana Rusiłowicz 30.01.2017 00:53
Pychotka...!
Beatris 29.01.2017 22:05
Z przyjemnością bym się poczęstowała... Pycha :)
Babeczka35 29.01.2017 21:57
Dziękuję:)
gusia1000 29.01.2017 21:18
SMACZNE MUSZĄ BYĆ.
Wafelek2601 29.01.2017 19:51
Super wyglądają

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak