Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Donaty w wersji light

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 3 szklanki
drożdże 4 dkg
mleko 1 szklanka
żółtko jajek 1 sztuka
cukier 3 łyżkiw
cukier waniliowy
margaryna stopiona 80 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: Donaty w wersji light

Kroki postępowania

1
Drożdże zasypać odrobiną cukru,wymieszać aż powstanie pasta.
Mąkę wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym.
Dodać drożdże i resztę składników.
Dokładnie wyrobić ciasto i odstawić na 30 minut.
Po tym czasie wałkować ciasto niezbyt cienko i wykrawać Donaty
(szklanką,a w środku dziurkę kieliszkiem)
Krok 1 - Donaty w wersji light foto
2
Wykładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Posmarować białkiem jajka(można posypać grubym cukrem)
nagrzać piekarnik do 200 stopni.
Donaty piec 12-15 minut
Krok 2 - Donaty w wersji light foto
3
Ostudzone lukrować lub posypać cukrem pudrem
jeżeli posypaliśmy cukrem przed pieczeniem, niczym ich już nie zdobić.
SMACZNEGO
Krok 3 - Donaty w wersji light foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

czekoladka_m 09.02.2013 21:55
Muszę koniecznie wypróbowac Twój przepis;)
Miki 09.02.2013 19:16
mniam
Monika58 09.02.2013 19:03
apetyczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak