Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowy sękacz

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka krupczatka 0,5 szkl
mąka ziemniaczana 0,25 szkl
jajko 3 szt
masło 0,5 kostki
cukier 0,5 szkl
cukier waniliowy 16 g
proszek do pieczenia 1 łyzeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Domowy sękacz

Kroki postępowania

1
Mąkę krupczatkę, ziemniaczaną i proszek do pieczenia wymieszać. Oddzielić żółtka od białek. Masło przełożyć do miski i wsypać cukier. Zmiksować na puszystą masę. Miksując dodawać po jednym żółtku.
Krok 1 - Domowy sękacz foto
2
Następnie do smaku dodać olejek zmiksować. Miksując porcjami dodawać mąki.
Krok 2 - Domowy sękacz foto
3
Białka ubić na sztywna pianę. Na koniec dodać pianę i delikatnie wymieszać.
Krok 3 - Domowy sękacz foto
4
Wyłożyć 2-3 łyżki ciasta na spód blaszki i równo rozsmarować, wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 stopni na górne pieczenia. Piec na złoty kolor.
Krok 4 - Domowy sękacz foto
5
Ponownie wyjąc i wyłożyć 2-3 łyżki ciasta, równo rozsmarować i znów podpiecz. Czynności powtarzamy do wykończenia ciasta.
Krok 5 - Domowy sękacz foto
6
Kroić po wystudzeniu ciasta
Krok 6 - Domowy sękacz foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 09.12.2015 21:17
Znakomitość.
Ifa 21.05.2015 06:42
Ładny, z chęcią bym zjadła :-)
tomek18 20.05.2015 20:34
za dzieciaka uwielbiałem :) pycha!
Rycerz
Rycerz 20.05.2015 12:47
Uwielbiam sękacze.
barbara11561 20.05.2015 11:10
Bardzo smaczne :)
pajbek 20.05.2015 11:08
Pyszne się prezentuje :-)
AgaS10 20.05.2015 10:58
Świetne ciast:)
Benita 20.05.2015 09:25
Widok tego ciasta przypomniał mi czasy dzieciństwa.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak