Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowy kukurydziany chleb z czosnkiem i szczypiorkiem

5.0
(24)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Domowy chlebek bez konserwantów, żadnych ulepszaczy, z mocno wyczuwalnym czosnkiem, niezwykle aromatycznym szczypiorkiem to idealna propozycja dla lubiących zdrowe i domowe wypieki.

Składniki:

Ciasto na chleb:

mąka kukurydziana 200 g
mąka pszenna 280 g
drożdże świeże 50 g
cukier 1 łyżeczka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka
jaja 2 szt.
mleko 200 ml
masło 82% 70 g
olej do wysmarowania 1 łyżek

Pasta czosnkowa:

oliwa 50 ml
ząbki czosnku 4 szt.
pieprz 1 szczypt
Sól czosnkowa jodowana Prymat 1 szczypta

Dodatkowo:

szczypiorek 2 pęczki
jajko 1 szt.
słonecznik ziarna 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Domowy kukurydziany chleb z czosnkiem i szczypiorkiem

1. Drożdże pokruszyć, dodać cukier i taką ilość letniego mleka, by zaczyn był dość gęsty. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Mąki przesiać do miski, dodać jajka, sól, rozpuszczone masło, resztę mleka i zaczyn drożdżowy. Składniki zagnieść rękoma i wyrobić na jednolite ciasto aż zacznie odchodzić od rąk. Postawić w ciepłe miejsce, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość.


2. Pasta czosnkowa:
Oliwę wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Następnie doprawić do smaku solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać.


3. Szczypiorek drobno posiekać.


4. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 20cm x 60cm, a następnie pociąć na 14 mniejszych prostokątów. Każdy z prostokątów posmarować pastą czosnkową i posypać szczypiorkiem. Prostokąty składać na pół i ułożyć jeden na drugim. Następnie tak ułożone ciasto przełożyć do wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia keksówce o wymiarach 12cm x 30cm. Ponownie pozostawić do wyrośnięcia. Po tym czasie posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać słonecznikiem.

5. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec przez około 45-50 minut. Po tym czasie pozostawić do wystudzenia.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak