Przepis i sposób przygotowania na: Domowy kukurydziany chleb z czosnkiem i szczypiorkiem
1. Drożdże pokruszyć, dodać cukier i taką ilość letniego mleka, by zaczyn był dość gęsty. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Mąki przesiać do miski, dodać jajka, sól, rozpuszczone masło, resztę mleka i zaczyn drożdżowy. Składniki zagnieść rękoma i wyrobić na jednolite ciasto aż zacznie odchodzić od rąk. Postawić w ciepłe miejsce, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość.
2. Pasta czosnkowa:
Oliwę wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Następnie doprawić do smaku solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać.
3. Szczypiorek drobno posiekać.
4. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 20cm x 60cm, a następnie pociąć na 14 mniejszych prostokątów. Każdy z prostokątów posmarować pastą czosnkową i posypać szczypiorkiem. Prostokąty składać na pół i ułożyć jeden na drugim. Następnie tak ułożone ciasto przełożyć do wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia keksówce o wymiarach 12cm x 30cm. Ponownie pozostawić do wyrośnięcia. Po tym czasie posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać słonecznikiem.
5. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec przez około 45-50 minut. Po tym czasie pozostawić do wystudzenia.