Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowy keczup na pizze

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

czosnek 20 ząbki
papryka czerwona 8 szt
cukier 250 gram
ocet winny 150 ml
Cynamon mielony Prymat 1/2 łyżeczki
Ziele angielskie mielone Prymat 1/2 łyżeczki
curyy 1/2 łyżki
cukinia 2.1/2 kg
Imbir mielony Prymat 1/2 łyżeczki
Papryka ostra mielona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Domowy keczup na pizze

Kroki postępowania

1
Jest pracochłonny i najlepiej go robić kiedy chłodno na dworze bo będzie gorąco . Sporo czasu potrzeba by zgęstniał do pożądanej konsystencji . Sos nie jest tak gęsty i gładki jak ten kupny (którego główną bazą jest cukier), ale na pewno dużo zdrowszy i naturalny. 


Umytą cukinię obierz ze skórki wykrój miąższ ze środka , a resztę pokrój w kostkę Przełóż do miski i zasyp 2 łyżkami soli.

Zamieszaj i odstaw na godzinę , aż puszczą sok, nie odciskaj.
Krok 1 - Domowy keczup na pizze foto
2
Pomidory myje i kroje w kostkę nie sparzam ich .

Będą potrzebne dwa garnki 5 litrowe .

Blenderm zmiksowałam pomidory , przełożyłam je do dwóch garnków .
Krok 2 - Domowy keczup na pizze foto
3
Zmiksowałam cukinię , przełożyłam do dwóch garnków.
Krok 3 - Domowy keczup na pizze foto
4
Paprykę czerwoną i zieloną pokroiłam drobno i zmiksowałam blenderem też przełożyłam do dwóch garnków .

Gotowałam na małym ogniu mieszając .

Po godzinie trochę się wygotowało , a po 4 godzinach wyłączyłam gaz . Zmiksowałam składniki jeszcze raz już ugotowane .

Przełożyłam teraz wszystko do jednego garnka 5 litrowego .

Zmieściło się wszystko czosnek obrałam i pokroiłam, do keczupu dopiero teraz dodałam(pieprz, cukier ,paprykę, ocet winny , cynamon, imbir, ziele angielskie )

Gotowałam teraz 3 godziny i znowu zmniejszyło się o połowę. Na samym końcu dodałam suszone pomidorki z czosnkiem i bazylią ,czosnek posiekany , gotowałam godzinę .
Krok 4 - Domowy keczup na pizze foto
5
Gorący keczup wkładałam w słoiczki i pasteryzuje 15 minut . Teraz mam zapas na zimę będzie idealny do pizzy :)
Krok 5 - Domowy keczup na pizze foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 12.09.2013 15:18
bardzo mi sie podoba :)
SmakolykiJoanny 11.09.2013 15:43
Polecam nadaję się nie tylko do pizzy ale też na zupę
Dorota37 11.09.2013 15:04
jaki pyszny
malaczarna23 10.09.2013 16:10
też robię :) jest super
lara 10.09.2013 14:38
ciekawy przepis
Kasia35 10.09.2013 13:34
lubię taki domowy
Ola1984 10.09.2013 12:21
Świetne połączenie smaków :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak