Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowy budyń aroniowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko 500 ml
mąka ziemniaczana 3-4 łyżki
sok aroniowy 50 ml
cukier 2-3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Domowy budyń aroniowy

Z całego mleka odlewamy pół szklanki. Resztę gotujemy z cukrem. Jego ilość uzależniona jest od soku. Jeżeli ma bardzo słodki smak możemy dodać mniej cukru.
Do pozostałego mleka dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz sok z aronii ( najlepiej domowej produkcji ). Dokładnie mieszamy.
Zawartość szklanki wlewamy na wrzące mleko i energicznie mieszamy aby podczas gęstnienia nie powstały grudki. Gotujemy przez chwilę aby zniwelować smak mąki ziemniaczanej.
Gotowy budyń przelewamy do pucharków. Możemy podawać go z owocami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak