Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowa Ricotta

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko 3,2% 1 litr
śmietanka kremowa 200 ml
sok z cytryny 1 szt
sól szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Domowa Ricotta

litr mleka nie może być UHT. Ja użyłam mleka z Piątnicy 3,2 % świeżego.
małe opakowanie 200 ml śmietany 36 %
sok wyciśnięty z 1 cytryny

W garnku mieszamy mleko z kremówką. Wstawiamy na gaz i czekamy, aż uzyska temperaturę ok 80-90 stopni. Jeżeli nie posiadamy termometru wystarczy obserwować naszą miksturę i odstawić garnek w momencie pojawienia się maleńkich bąbelków na brzegach. Czyli chwilę przed zagotowaniem. Następnie już przerywamy gotowanie dodajemy szczyptę soli i sok z cytryny. Mieszamy przez kilka minut, aż całe mleko nam się zetnie. Kiedy już tak się stanie wylewamy wszystko na sito wyłożone gazą lub pieluchą tetrową i odstawiamy aby ściekło przez ok 30-40. Jeżeli chcemy, aby Ricotta była mniej zwarta trzymamy ją na sitku krócej.
Przekładamy całość na talerzyk lub do miseczki i gotowe.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ivonne 20.11.2013 19:15
Musi być przepyszna taka swoja ricotta! Napewno wypróbuję:)
margaret 19.11.2013 19:43
ciekawa jestem smaku:)
Renata9 19.11.2013 19:41
nigdy sama nie robiłam ricotty, ale chyba warto spróbować
malinowepocalunki 19.11.2013 16:44
Czekam na komentarz, czy i jak smakowało!
Melania 19.11.2013 14:59
Jeszcze nigdy nie robiłam... czas to zmienić :)
Margaretkaw 19.11.2013 14:50
Jak smakowite wygląda, muszę wypróbować Twój przepis :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak