Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dip jogurtowo - miętowy

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jogurt grecki 400 ml
mięta liście 2 garści
ogórek 1 szt
ząbki czosnku 4 szt
Pieprz biały mielony Prymat
sól do smaku

Porada

Sos podaję najczęściej w towarzystwie warzywnych kotletów z nutą curry, młodych ziemniaków, ale nadałby się również jako dodatek do mięs z grilla.

Przepis i sposób przygotowania na: Dip jogurtowo - miętowy

Kroki postępowania

1
Ogórek ( tu średniej wielkości szklarniowy) obrać ze skóry, a następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Posolić. Gdy puści jeszcze więcej soku odcisnąć go z niego.
Krok 1 - Dip jogurtowo - miętowy foto
2
Do odciśniętego ogórka dodać drobno pokrojony czosnek oraz posiekane liście mięty ( ja lubię miętę grubo posiekaną)
Krok 2 - Dip jogurtowo - miętowy foto
3
Do rozdrobnionych zielenin dodać jogurt. Sos wymieszać, przyprawić solą i pieprzem. Odstawić przykryty do schłodzenia ( przykrywam szczelnie folią i wkładam na 15-20 min do zamrażalnika)
Krok 3 - Dip jogurtowo - miętowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Damiano
Damiano 28.05.2015 08:55
bardzo dobry
Dorian 16.11.2014 17:38
pyszne danie
Seba 31.07.2014 21:26
bardzo dobry
Jagódka77 03.07.2014 16:53
jak dla mnie rewelacja, bardzo lubię miętę
agnieszka131919 08.05.2014 21:22
apetycznie wygląda, moje smaki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak