Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Deserowe czekoladki z malinowym ganache

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

czekolada gorzka 200 g
śmietana kremowa 30% lub 36% 70 ml
czekolada biała 150 g
maliny świeże 100 g
wódka 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Deserowe czekoladki z malinowym ganache

Kroki postępowania

1
Przygotowuję mus malinowy: maliny gotuję przez ok. 5-10 minut, by całkowicie się rozpadły. Ja wykorzystałam maliny mrożone.
Krok 1 - Deserowe czekoladki z malinowym ganache foto
2
Rozgotowane maliny przecieram przez sito, by pozbyć się pestek. Dzięki temu nadzienie w czekoladkach będzie gładkie. Można jednak ominąć ten etap.
Krok 2 - Deserowe czekoladki z malinowym ganache foto
3
Ganache: śmietankę kremówkę doprowadzam do wrzenia, zdejmuję z ognia i rozpuszczam w niej białą czekoladę. Krem przelewam do zamykanego pojemniczka i gdy ostygnie do temperatury pokojowej, schładzam w lodówce.
Krok 3 - Deserowe czekoladki z malinowym ganache foto
4
Deserową czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Następnie mieszam łyżką do momentu, aż czekolada się schłodzi do temp. ok. 40-45st.C.
Krok 4 - Deserowe czekoladki z malinowym ganache foto
5
Za pomocą pędzelka dokładnie smaruję silikonowe foremki rozpuszczoną czekoladą. Pokryte czekoladą foremki schładzam w lodówce, a następnie nanoszę drugą warstwę czekolady. Powinna mieć ona ok. 1,5-2mm grubości, by czekoladki nie popękały podczas wyjmowania.
Krok 5 - Deserowe czekoladki z malinowym ganache foto
6
Przygotowuję nadzienie: mieszam biały ganache z musem malinowym. Nie dodaję do nadzienia cukru: jest wystarczająco słodkie dzięki białej czekoladzie. Na koniec wlewam wódkę i mieszam.
Krok 6 - Deserowe czekoladki z malinowym ganache foto
7
Kremem napełniam czekoladowe foremki, zostawiając ok. 2mm wysokości wolnej przestrzeni na zalanie dna czekoladek. Patyczkiem do szaszłyków rozprowadzam nadzienie do każdego z rogów.
Krok 7 - Deserowe czekoladki z malinowym ganache foto
8
Resztę rozpuszczonej czekolady wylewam na formę i rozprowadzam równą warstwę, pomagając sobie nożem. Czekoladki schładzam w lodówce przez ok. 2 godziny.
Krok 8 - Deserowe czekoladki z malinowym ganache foto
9
Wyjmuję czekoladki, najpierw rozciągając formę wzdłuż i wszerz, by odkleić boki, a potem wypychając foremki na drugą stronę.
Krok 9 - Deserowe czekoladki z malinowym ganache foto
10
Gotowe czekoladki układam w małych papierowych papilotkach.
Krok 10 - Deserowe czekoladki z malinowym ganache foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Łukasz15 25.02.2013 17:14
Super
Misiabe 24.09.2012 09:51
Super!! na pewno są smaczne!
Rafał10 24.09.2012 08:54
bardzo apetyczne
gusia1000 24.09.2012 00:03
Niebo w gębie.
manaika 23.09.2012 21:37
super!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak