Przepis i sposób przygotowania na: Deserek w czekoladowych miseczkach
Miseczki czekoladowe - Czekolady rozpuszczam w kąpieli wodnej, foremki leciutko smaruje masłem, Pędzelek zamaczam w rozpuszczonej czekoladzie i smaruje foremki ,wkładam do lodówki do stwardnienia czekolady,gdy czekolada stwardnieje ponownie smaruje rozpuszczoną czekoladą i znowu wkładam do lodówki .po zastygnięciu delikatnie ściągam foremki i mamy miseczki czekoladowe.
2.
Żółtka ubijam z cukrem, dodaje serek Mascarpone miksuje nie za długo do połączenia składników. Truskawki obieram ze szypułek ,myje osuszam papierowym ręcznikiem kroje na kawałki i miksuje blenderem. Do zmiksowanych truskawek dodaje część serka delikatnie miksując . Żelatynę rozpuszczam w niewielkiej ilości gorącej wody i łącze z musem truskawkowym .Mus wkładam do lodówki do stężenia.
3.
Do miseczek nakładam serka Mascarpone, musu truskawkowego ,dekoruje serkiem mascarpone i ozdabiam kwiatuszkami cukrowymi i truskawkami oraz listkami mięty.