Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Deser żurawinowo - jabłkowy

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jabłka 2 szt
sok mirabelkowy 2 łyżki
cynamon do smaku
cukier 6 łyżeczek
cukier waniliowy 1 łyżeczka
galaretka agrestowa 3 łyżeczki
śmietana 330 ml
żurawina

Przepis i sposób przygotowania na: Deser żurawinowo - jabłkowy

Przygotuj 5 szklaneczek.
Jabłka obierz ze skórki, podziel na 4 cząstki i pokrój je w drobniutką kostkę.
Umieść je w rondelku, zalej sokiem z mirabelek, zasyp cukrem i cukrem waniliowym, dodaj odrobinę cynamonu.
Jabłka duś na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając je.
Gdy jabłka zrobią się miękkie dodaj żurawinę. I duś na małym palniku jeszcze przez około 10 minut.
Po upływie tego czasu jabłka zestaw z palnika i odstaw do całkowitego wystudzenia.

W tym samym czasie galaretkę w proszku zalej 3 łyżkami wrzątku i energicznie mieszaj, aby dokładnie się rozpuściła. Odstaw ją do minimalnego wystudzenia, ale tak żeby nie stężała.

Dobrze schłodzoną śmietankę ubijaj stopniowo zwiększając obroty miksera. Gdy będzie bliska trwałego ubicia dodaj rozpuszczoną galaretkę i ubijaj jeszcze przez moment.

Na spód szklaneczki wyłóż dwie łyżeczki masy jabłkowo - żurawinowej, przykryj to dwoma łyżkami śmietanki, znowu wyłóż owoce i przykryj je śmietanką.
Desery odstaw w chłodne miejsce, a dopiero potem podawaj jako słodki dodatek do kawy ;-)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Malinka 15.02.2014 11:47
Na pewno fajny w smaku deserek!
Renataj 15.01.2014 21:54
Sok mirabelkowy, żurawina - ożeźwiające smaki.
Romanowka 15.01.2014 18:26
Słodko-kwaśno :) pyszny deserek, lubię takie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak