Przepis i sposób przygotowania na: Deser żurawinowo - jabłkowy
Jabłka obierz ze skórki, podziel na 4 cząstki i pokrój je w drobniutką kostkę.
Umieść je w rondelku, zalej sokiem z mirabelek, zasyp cukrem i cukrem waniliowym, dodaj odrobinę cynamonu.
Jabłka duś na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając je.
Gdy jabłka zrobią się miękkie dodaj żurawinę. I duś na małym palniku jeszcze przez około 10 minut.
Po upływie tego czasu jabłka zestaw z palnika i odstaw do całkowitego wystudzenia.
W tym samym czasie galaretkę w proszku zalej 3 łyżkami wrzątku i energicznie mieszaj, aby dokładnie się rozpuściła. Odstaw ją do minimalnego wystudzenia, ale tak żeby nie stężała.
Dobrze schłodzoną śmietankę ubijaj stopniowo zwiększając obroty miksera. Gdy będzie bliska trwałego ubicia dodaj rozpuszczoną galaretkę i ubijaj jeszcze przez moment.
Na spód szklaneczki wyłóż dwie łyżeczki masy jabłkowo - żurawinowej, przykryj to dwoma łyżkami śmietanki, znowu wyłóż owoce i przykryj je śmietanką.
Desery odstaw w chłodne miejsce, a dopiero potem podawaj jako słodki dodatek do kawy ;-)