Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Deser z budyniu,dżemu porzeczkowego i kruszonki.

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

dżem porzeczkowy
budyń waniliowy 1 opakowanie
mleko 3,2% 500 ml
cukier 4 łyżki
masło 50 g
mąka pszenna 4 łyżki
aromat migdałowy

Porada

Ja wybrałam dżem porzeczkowy, żeby smakowicie przełamywał słodycz deseru swoją kwaskowatością, ale oczywiście można użyć swojego ulubionego, dowolnego dżemu, podobnie jak można użyć dowolnego, swojego ulubionego budyniu.

Przepis i sposób przygotowania na: Deser z budyniu,dżemu porzeczkowego i kruszonki.

Przygotować kruszonkę - w miseczce rozetrzeć masło z mąką pszenną, 2 łyżkami cukru i kilkoma kroplami aromatu migdałowego. Roztartą, przygotowaną kruszonkę przełożyć do dowolnego naczynia nadającego się do zapiekania (ja użyłam pokrywki od naczynia żaroodpornego, ale można użyć dowolnego naczynia) i wstawić naczynie z przesypaną kruszonką do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec kruszonkę około 20 minut, podczas pieczenia warto ją raz zamieszać, zruszyć. Gdy kruszonka się piecze do pucharków, na ich spód przełożyć dżem porzeczkowy (tak po 2 - 3 łyżeczki dżemu). Następnie, gdy kruszonka kończy się już piec, jest już nieco zrumieniona i złocista ugotować budyń wedle przepisu na opakowaniu przygotowując go na 500ml mleka z dodatkiem 2 łyżek cukru. Gorący, ugotowany budyń przełożyć do pucharków, wyłożyć go na dżem porzeczkowy. Posypać gorący, przełożony budyń gotową, upieczoną,ciepłą kruszonką. Taki szybki deserek świetnie smakuje i na ciepło i na zimno.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

paula99926 15.11.2014 17:26
wyśmienity deser
mirosława4 15.11.2014 16:09
tak jeszcze nie robiłam
engie23 15.11.2014 16:08
apetycznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak