Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Deser chałwowy

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ciasteczka korzenne 8 szt
chałwa 10 dag
śmietana kremówka 1,5 szklanki
żurawina suszona 1 garść
kawa rozpuszczalna 1 łyżka
cukier 1 łyżka

Porada

Do deseru możemy użyć ciasteczek kakaowych lub korzennych - ważne by nie były zbyt słodkie. Natomiast do bitej śmietany zamiast kawy rozpuszczalnej możemy dodać kakao.

Przepis i sposób przygotowania na: Deser chałwowy

Ciasteczka rozkruszamy i układamy w dwóch pucharkach. Chałwę rozkruszamy i przekładamy do garnuszka. Dodajemy 0,5 szklanki śmietany kremówki i miksujemy blenderem na gładką masę. Następnie - ciągle mieszając- na małym ogniu podgrzewamy doprowadzając do zagotowania. Nie przerywając mieszania /masa bardzo szybko się przypala !/ gotujemy do czasu aż masa zacznie gęstnąć. Rondelek zdejmujemy z ognia, dodajemy żurawinę, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Wystudzoną masę chałwową przekładamy na ciastka w pucharkach. Pozostałą kremówkę /1 szklankę/ ubijamy z cukrem i kawą rozpuszczalną i przekładamy na masę chałwową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Róża1 25.04.2016 23:01
palce lizać deserek !!!!!!!!!!!!! :-)
wwwiolka 25.04.2016 22:19
Bardzo fajny przepis.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak