Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Deser bezowy z bitą śmietaną i mango curd

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

bezy z 4 białek
mango curd 400 ml
cukier puder 2 łyżki
czekolada 80% 100 gram
kremówka 400 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Deser bezowy z bitą śmietaną i mango curd

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i lekko ostudzić.

Upiec bezy z 4 białek:

Składniki:

4 białka
szczypta soli
250 g cukru pudru
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej


Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Dodawać powoli, łyżka po łyżce cukier. Po każdej łyżce miksować jakiś czas, tak by cukier całkowicie się rozpuścił. Na końcu dodać mąkę i jeszcze chwilę miksować. Gdy weźmiemy pianę między palce i nie wyczujemy cukru, to znaczy że jest dokładnie ubita.
Pianę przełożyć do rękawa cukierniczego, lub woreczka, odciąć końcówkę i wyciskać bezy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 140 stopni przez 60 minut. Powinny wyjść chrupiące w środku i z zewnątrz.
Po wyciągnięciu z piekarnika zostawić bezy jeszcze kilka minut na papierze, po czy ostrożnie ściągnąć.
Można też kupić gotowe bezy.

Przygotować mango curd:

Składniki:

2 mango
75 ml soku z pomarańczy
sok z ½ cytryny
90 g cukru
3 łyżki śmietanki kremówki
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
2 jajka
2 łyżki Limoncello (pominęłam)
2 łyżki masła

Mango obrać ze skórki, pokroić drobno, zmiksować na mus i wrzucić do rondelka o grubym dnie. Dodać sok z cytryny i pomarańczy, mąkę ziemniaczaną i Limoncello. Wszystko lekko podgrzać, do połączenia składników, odstawić.
W miseczce ubić lekko jajka z cukrem. Wlać do rondelka z musem, dodać masło i kremówkę. Rondelek ponownie postawić na małym ogniu i gotować, cały czas mieszając, aż masa zacznie gęstnieć. Po kilku/kilkunastu minutach zdjąć z ognia.Całkowicie wystudzić.

Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z dwiema łyżkami cukru pudru.

Naszykować 6 pucharków. Do każdego wsypać po kilka połamanych bez, następnie ubitą śmietanę i mango curd. Czynność powtórzyć, na wierzch dać pokruszone bezy i polać je czekoladą.
Podawać od razu.
Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

alaaa 20.12.2013 19:20
świetny deserek
Bernadeta1 09.06.2013 00:03
ale bym zjadła taki deser
halina17 13.05.2013 14:08
Smaczny deser.
Iwona32 21.04.2013 16:24
oo oooo pychotka;);)
reniatka 09.04.2013 10:27
rewelacyjny pucharek
Iwona32 27.03.2013 08:57
ciekawy przepis:)
Tomek13 25.03.2013 20:44
ale pyszny deserek
Iwona32 25.03.2013 08:57
ciekawy przepis:)
ONY_za_kare 23.03.2013 19:04
Pyszny deserek!
Laila2786 23.03.2013 10:15
aż ślinka cieknie
Kate131 22.03.2013 08:34
to musi byc super dobre
adelajda 22.03.2013 08:26
świetny ten deser !
jordi 21.03.2013 22:19
ale smaczne i oryginalne cudo
katarzynagotuje 21.03.2013 18:14
jak kalorycznie to zawsze pysznie :)
matesko 20.03.2013 11:49
apetycznie wygląda
Andrzej8 20.03.2013 09:44
wygląda smakowicie mniam mniam
Katarzyna34 20.03.2013 09:25
oj na taki deserek to bym się skusiła
fotoviderek 20.03.2013 07:42
Przepyszny deser. Trzeba go spróbować, nie patrząc na kalorie :)
aisza1 20.03.2013 07:10
pyszne to..
misia53 19.03.2013 22:49
na takie słodkości jestem łasa.....
Wiesława1 19.03.2013 18:30
pyszny deserek
Marlenka.S 19.03.2013 18:27
świetny deser, fajny przepis
Milena87 19.03.2013 14:20
uwielbiam takie desery :)
Alex_M 19.03.2013 14:10
super deserek!
pajbek 19.03.2013 13:54
Ależ to pyszne :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak