Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Delikatna karpatka z galaretką

5.0
(38)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Ciasto jak u mamy. Kruche, miekkie ciasto karpatkowe przełożone masą budyniową oraz przełamane kwaskowatą galaretką agrestową.

Składniki:

Ciasto karpatkowe:

mąka pszenna 300 g
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
mleko 750 ml
jajko 4 szt.
woda 1 szklanka

Masa budyniowa:

mąka pszenna 2 łyżki
mąka ziemniaczna 2 łyżki
budyń waniliowy 3 łyżki
cukier waniliowy 1 opakowanie
margaryna 325 g
cukier 0.5 szklanki
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżki

Do posypania góry:

beza 0.5 szklanki

Dodatkowo:

galaretka agrestowa 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Delikatna karpatka z galaretką

1. Ciasto karpatkowe: Wodę zagotować ze 125g margaryny. Stopniowo dodajemy mąkę. Podgotować. Ostudzić. Następnie porcjami wbijamy jajka- zmiksować oraz wsypać proszek do pieczenia. Ciasto podzielić na 2 części i piec w osobnej blaszce 28/24 po 20 min w temp. 200°C, a potem 10 min w 150°C.

2. Galaretkę rozpuszczamy wg przepisu na opakowaniu. Zostawić do lekkiego stężenia a następnie wylać delikatnie na 1 blat karpatki. Schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia galaretki.

3. Masa budyniowa: Budyń wraz z mąkami rozpuścić w szklance mleka. Resztę mleka gotujemy z cukrami. Do gotującego wlewamy mieszankę budyniową. Ugotować budyń. Ostudzić. Resztę margaryny utrzeć z budyniem. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szkl. gorącej wody. Odstawić do lekkiego stężenia. Następnie wlać do masy budyniowej-zmiksować do połączenia składników. Gotową masę wylać na stężałą galaretkę przykryć 2 blatem i posypać pokruszoną bezą.

 

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak