Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czosnkowe supełki

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Kto z nas nie lubi słonych przekąsek? Garlic knots czyli czosnkowe supełki to propozycja małego co nieco dla fanów czosnkowych smaków. W odróżnieniu od klasycznych bułeczek czosnkowych tu mamy glazurę z czosnku z oliwą i parmezanem! Prawdziwa pycha!

Składniki:

Rozczyn

woda ciepła 250 ml
drożdże suche 7 g
cukier 1 łyżeczka
mąka 3 łyżka

Ciasto

oliwa 5 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka
mąka pszenna typ 00 450 g

Dodatki

czosnek 7 ząbki
oliwa 150 ml
Zioła kuchni włoskiej suszone Prymat 1 łyżeczka
świeża natka pietruszki 1 pęczek
parmezan 25 g
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Czosnkowe supełki

Czosnkowe supełki (paski ciasta a la pizza zawiązanego w supły) to klasyczna przekąska we włoskim stylu, którą łatwo i szybko przygotujesz w domu. Z tego przepisu dowiesz się jak je zrobić by były chrupiące z wierzchu i mięciutkie w środku.

Ciasto

1

Przygotuj rozczyn w misce wsypując drożdże, cukier, i 3 łyżki mąki do ciepłej wody. Następnie przykryj i odstaw na 15 minut.

Następnie do rozczynu dodaj pozostałą mąkę i sól. Wyrabiaj przez 10 minut, a na sam koniec dodaj oliwy z oliwek. Wyrabiaj kolejne 2 minuty a na koniec uformuj kulkę i dokładnie wysmaruj ją oliwą. Pozostaw na 2h do wyrośnięcia.

Krok 1 - Czosnkowe supełki foto
2
Podziel ciasto na małe porcje - mnie z tej ilości składników wychodzi około 22 sztuk. Uformuj wałeczki o długości około 15 cm i średnicy 2 centymetrów. Jeden koniec przełóż pod drugim końcem i dosłownie zawiąż jak supełek - zobacz zdjęcie kroku. Pozostaw do wyrośnięcia na około pół godziny.
Krok 2 - Czosnkowe supełki foto
3
Włóż supełki do piekarnika nagrzanego na 250°C i piecz do zarumienienia (około 15 - 20 minut).
Krok 3 - Czosnkowe supełki foto

Dodatki

1

Przeciśnij czosnek do małego garnka przez praskę, dodaj 150ml oliwy i zioła. Smaż około 2 minut pilnując aby czosnek się nie przypalał. W tym czasie zetrzyj parmezan na tarce (na drobnych oczkach) i posiekaj pietruszkę.

Gdy bułeczki upieką się przełóż je do dużej miski i jeszcze gorące polej je przygotowaną przed chwilą oliwą czosnkową i posyp parmezanem i pietruszką.

Dokładnie wymieszaj i gotowe!

Krok 1 - Czosnkowe supełki foto

W

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak