Przepis i sposób przygotowania na: Czosnkowe supełki
Czosnkowe supełki (paski ciasta a la pizza zawiązanego w supły) to klasyczna przekąska we włoskim stylu, którą łatwo i szybko przygotujesz w domu. Z tego przepisu dowiesz się jak je zrobić by były chrupiące z wierzchu i mięciutkie w środku.
Ciasto
Przygotuj rozczyn w misce wsypując drożdże, cukier, i 3 łyżki mąki do ciepłej wody. Następnie przykryj i odstaw na 15 minut.
Następnie do rozczynu dodaj pozostałą mąkę i sól. Wyrabiaj przez 10 minut, a na sam koniec dodaj oliwy z oliwek. Wyrabiaj kolejne 2 minuty a na koniec uformuj kulkę i dokładnie wysmaruj ją oliwą. Pozostaw na 2h do wyrośnięcia.
Dodatki
Przeciśnij czosnek do małego garnka przez praskę, dodaj 150ml oliwy i zioła. Smaż około 2 minut pilnując aby czosnek się nie przypalał. W tym czasie zetrzyj parmezan na tarce (na drobnych oczkach) i posiekaj pietruszkę.
Gdy bułeczki upieką się przełóż je do dużej miski i jeszcze gorące polej je przygotowaną przed chwilą oliwą czosnkową i posyp parmezanem i pietruszką.
Dokładnie wymieszaj i gotowe!