Przepis i sposób przygotowania na: Czerwony kapturek
Pieczemy biszkopt. Ubijamy jaja z cukrem na puszystą masę. Dodajemy przesiane mąki i proszek do pieczenia. Wylewamy do formy ok 30x36 cm. Pieczemy 25-30 min w temp. 160 stopni z termoobiegiem. Na złoty kolor
MASA I: (sok + budynie) Odlać szklankę soku. Resztę zagotować. W odlanym części zmieszać budynie. Wlać do gotującego się soku. Energicznie mieszać do zgęstnienia. Chwilę pogotować. Gorący wylać na biszkopt (wyrównać).
Na masę wyłożyć delicje.
MASA II: (1 op. galaretki + śmietanka) Galaretkę rozpuścić w 3/4 szkl. wody, odstawić do wystudzenia. Śmietankę ubić na sztywno, na koniec wlać rozpuszczoną galaretkę, zmiksować. Masę wylać poprzednią warstwę.
WARIANT II MASY NR II: Galaretkę rozpuścić w 3/4 szkl. wody, odstawić do wystudzenia. Śnieżkę (2 opakowania + 400 ml schłodzonego mleka) zacząć ubijać gdy zobaczymy, że galaretka jest już prawie tężejąca. W ubijaniu śnieżki postępujemy tak jak napisano na opakowaniu. Pod koniec ubijania wlać galaretkę i dobrze wymieszać.
Masę wyłożyć na wcześniejszą warstwę. Dobrze rozmieścić na powierzchni nie pozostawiając luk.
Odstawić do zastygnięcia. W tym czasie rozpuścić 2 galaretki w 800 ml wody. Odstawić do wystudzenia. Lekko stężałą galaretkę wylać na ciasto.
Na górę przed zalaniem galaretką warto ułożyć pokrojone w plastry truskawki :)