Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czekoladowy torcik z bobu z sezamem, suską sechlońską i chałwową masą

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Na ciasto

bób 500 g
śmietana 18 proc 100 g
jajko 3
dark muscovado 1/2 szklanki
kakao 2 łyżki
proszek do pieczenia 15 g
kawa rozpuszczalna 1/2 łyżeczki
miód kurpiowski 1/2 szklanki
suska sechlońska 2 garście
olej rydzowy 4 łyżki
sezam 2 garście

Masa

twaróg zmielony 400 g
chałwa 100 g
miód spadziowy 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowy torcik z bobu z sezamem, suską sechlońską i chałwową masą

Ugotowany bób blednujemy na gładkie puree. Dodajemy śmietanę, olej, jajka, cukier, kakao, proszek do pieczenia, kawę oraz miód i całość dokładnie miksujemy. Dodajemy pokrojone w kostkę owoce oraz uprażony na suchą patelnię sezam- delikatnie mieszamy. Masę przelewamy po równo do dwóch wysmarowanych masłem i wysypanych mąką tortownic o średnicy 17 cm. Pieczemy ok. 55-60 minut w temp. 180 stopni, do suchego patyczka. Studzimy.

Ser w temp. pokojowej ucieramy z chałwą oraz miodem. Połową masy smarujemy jeden placek ciasta, przykrywamy drugim . Pozostałą masą wyzdabiamy boki i wierzch ciasta. Dekorujemy suską sechlońską. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak