Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czekoladowy słonecznikowiec

4.0
(27)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

BISZKOPT CIEMNY 24x 36 cm

jajko 5 sztuk
mąka 3 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka
kakao 1 łyżka
cukier 5 łyżek
olej 1 łyżka
proszek do pieczenia szczypta
Soda oczyszczona Prymat szczypta

MASA SŁONECZNIKOWA

masło 1/3 kostki
margaryna 1/4 kostki
cukier puder 0,5 szklanki
mleko 2 łyżki
słonecznik łuskany 30 dag

DODATKOWO cd masy

masło 1 kostka
masa kajmakowa 3/4 puszki
mleko 1 i 1/4 szkl;anki
żółtko jajek 1 sztuka
budyń waniliowy 1 opakowanie

ŚMIETANKA

śmietana 30% 600 ml
Żelatyna wieprzowa Prymat 4 kopiate łyżeczki
cukier puder do smaku (1-2 łyżki)
woda 1/3 szklanki

Porada

Wierzch można wykończyć startą czekoladą.

Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowy słonecznikowiec

Kroki postępowania

1
BISZKOPT:
Sypkie składniki łączymy ze sobą (mąka, kakao, bułka, proszek do pieczenia, soda). Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy do nich stopniowo cukier, a w dalszej kolejności żółtka. Do puszystej masy dodajemy wymieszane sypkie składniki oraz olej. Delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na przygotowaną blaszkę i pieczemy około 15 min w 180°C.
Upieczony biszkopt studzimy. Po ostygnięciu zdejmujemy (zdrapujemy) z niego wierzchnią skórkę i ścieramy na tarce ( będzie ona wykorzystana do dekoracji)
MASA SŁONECZNIKOWA:
Masło, margarynę, cukier, mleko rozpuszczamy w rondelku.
Krok 1 - Czekoladowy słonecznikowiec foto
2
Następnie do rozpuszczonej masy dodajemy słonecznik. Chwilkę smażymy. Masę wykładamy na blaszkę i pieczemy do zrumienienia w piekarniku w 180ºC.
Krok 2 - Czekoladowy słonecznikowiec foto
3
Po wyjęciu studzimy i rozkruszamy
Krok 3 - Czekoladowy słonecznikowiec foto
4
Połowę mleka podgrzewamy. W drugiej połowie mieszamy budyń z żółtkiem. Mieszaniną zalewamy gotujące mleko i gotujemy budyń. Nie słodzimy go. Gotowy studzimy.
Masło ucieramy. Do utartego dodajemy ostygnięty budyń . Następnie dodajemy toffi.
Krok 4 - Czekoladowy słonecznikowiec foto
5
Do puszystej masy dodajemy pokruszony słonecznik. Dokładnie mieszamy.
Masę słonecznikową wykładamy na upieczony biszkopt. Biszkopt dodatkowo delikatnie poczujemy (ale niekoniecznie).
Krok 5 - Czekoladowy słonecznikowiec foto
6
ŚMIETANKA:
Żelatynę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie. Schłodzoną śmietankę ubijamy, dodajemy cukier. Do ubitej, puszystej śmietanki wlewamy przestudzoną żelatynę. Szybko mieszamy.
Śmietankę wylewamy na masę słonecznikową, dokładnie rozprowadzamy po całości. Całość posypujemy pokruszonym biszkoptem. Odstawiamy do chłodu , by śmietanka zastygła.
Krok 6 - Czekoladowy słonecznikowiec foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Franciszek 26.01.2015 10:30
Pyszne ciasto
gusia1000 24.01.2015 00:32
smaczne ciasto.
RenataZ-et 23.01.2015 21:41
jak zwykle u Ciebie - pysznie! :)
wyattearp 23.01.2015 21:33
pysznie wygląda
ben-ka 23.01.2015 21:32
Świetny pomysł, ciasto bardzo apetyczne.
gosia1988 23.01.2015 21:03
super ciasto :)
2milutka 23.01.2015 20:59
rewelacyjne!!!!!
matesko 23.01.2015 20:28
wymaga pracy, ale dobre
aisoglam 23.01.2015 20:27
Bosko wygląda!
Ola1984 23.01.2015 20:26
Pyszne ciacho :) Uwielbiam dodatek słonecznika w wypiekach.
Anna133 23.01.2015 20:18
wygląda obłędnie smacznie
halina17 23.01.2015 20:15
Smacznie wygląda ciasto.
Renata9 23.01.2015 19:28
bardzo smaczne ciacho
Barbara777 23.01.2015 19:15
rewelacyjne ciasto
Mala 23.01.2015 19:11
musi być pyszne
cukiereczek 23.01.2015 18:46
Spaniałe ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak