Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czekoladowy sernik na zimno z wafelkami

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CZEKOLADOWY SERNIK

biszkopty okrągłe ok 100 g
twaróg zmielony 500 g
cukier 1/2 szkl
czekolada gorzka 150 g
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżka
woda zimna 2 łyżki
wafelki z nadzieniem mlecznym 2 szt
śmietana kremowa 30% 1/2 szkl

STRACIATELLA WAFELKOWA

śmietana kremowa 30% 1 szkl
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 kopiasta łyżeczka
woda zimna 1 łyżka
wafelek z nadzieniem czekoladowym 1 szt

POLEWA

kakao 1 łyżka
cukier puder 2 łyżki
woda 1/4 szkl
masło 25 g
czekolada gorzka 50 g
bezy
wafelki

Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowy sernik na zimno z wafelkami

Kroki postępowania

1
Spód formy ∅ 20 cm wyłożyć biszkoptami. Czekoladę rozpuścić nad kąpielą wodną i przestudzić.
Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić na około 10 min. Kiedy napęcznieje, rozpuścić na małym ogniu, ale nie wolno jej zagotować. Zmielony twaróg zmiksować razem z cukrem. Ciągle mieszając wlać przestudzoną, ale płynną czekoladę, a następnie żelatynę. Żelatyna lepiej się połączy, jeśli przed dodaniem połączymy ją z łyżką zmielonego twarogu.
Krok 1 - Czekoladowy sernik na zimno z wafelkami foto
2
Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno i delikatnie wmieszać w czekoladowy sernik. Na końcu dodać starte na tarce jarzynowej wafelki i wszystko połączyć.
Krok 2 - Czekoladowy sernik na zimno z wafelkami foto
3
Przelać na ułożone biszkopty i wyrównując wierzch odstawić do stężenia.
Krok 3 - Czekoladowy sernik na zimno z wafelkami foto
4
Straciatella. Żelatynę zalać zimną wodą, a kiedy napęcznieje rozpuścić. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić i stale miksując wlać cienkim strumykiem przestudzoną, ale płynną żelatynę. Wafelka z nadzieniem czekoladowym zetrzeć na tarce i delikatnie wmieszać w kremówkę. Wyłożyć na czekoladowy sernik i odstawić do lodówki. Kiedy stężeje, wyjąć z formy.
Krok 4 - Czekoladowy sernik na zimno z wafelkami foto
5
Zagotować w garnuszku wodę rozmieszaną z cukrem pudrem i kakao. Dodać masło i czekoladę. Podgrzewać na minimalnym ogniu, aż wszystko się połączy. Polewę wystudzić i polać po wierzchu sernika. Ozdobić bezami i kawałkami wafelków :) Sernik idealnie kroi się po paru godzinach. Smacznego :)
Krok 5 - Czekoladowy sernik na zimno z wafelkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

hastalavista 08.06.2017 22:12
aż ślinka cieknie :)
ania2610 24.05.2017 19:00
niesamowicie wygląda :)
Malinka 22.05.2017 17:24
Świetne ciacho!!!
Barbara13 22.05.2017 08:09
Rewelacyjny!!!
Renata9 21.05.2017 21:38
Po prostu "niebo w gębie"
RenataZ-et 21.05.2017 20:40
wygląda perfekcyjnie
Hanna5 21.05.2017 16:54
Wygląda bajecznie !
Wacław 21.05.2017 10:57
cudowny sernik,sernik na 5 :-)
anka1988 21.05.2017 10:54
obłędny, cudowny, pomysłowy, elegancki, same zalety, pyszny wypiek!
KORAL 21.05.2017 07:48
bardzo elegancki :)
Krystyna32 21.05.2017 07:32
bardzo apetyczny
Diana Rusiłowicz 21.05.2017 00:55
Rewelacja...!
Bożena Matuszczyk 20.05.2017 23:25
Bardzo smaczny ,apetyczny serniczek.;)
mirosława4 20.05.2017 23:07
wyśmienite !
Renataj 20.05.2017 22:06
Wygląda obłędnie:)
halina17 20.05.2017 21:53
Smacznie wygląda.
gusia1000 20.05.2017 21:14
Pyszna słodkość.
Wiktoria29 20.05.2017 20:44
wspaniały....
adelajda 20.05.2017 20:38
Pyszności :)
Bernadeta1 20.05.2017 20:32
cudo taki torcik a smakuje na pewno rewelacyjnie
Janina 20.05.2017 20:32
Piękny i na pewno smaczny ;))
Wiesława1 20.05.2017 20:07
Wygląda obłędnie
Patrycja33 20.05.2017 18:38
wygląda nieziemsko! pychota:)
agnieszka214 20.05.2017 17:46
Smakowite ciasto super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak