Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czekoladowy pudding chlebowy

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko 1 szklanka
jajko 3 sztuki
cukier 2 lekko czubate łyżki
kakao ciemne 1 czubata łyżka
cukier waniliowy 32 gramy
masło do posmarowania foremki
chleb tostowy 8 kromek

Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowy pudding chlebowy

Kroki postępowania

1
Mleko podgrzać tak, żeby było bardzo ciepłe. Jajka ubić na puszysty krem. Dodać do nich cukier, cukier waniliowy i kakao, dokładnie wymieszać.
Krok 1 - Czekoladowy pudding chlebowy foto
2
Do ubitych jajek powoli wlewać mleko i jeszcze chwilę ubijać.
Krok 2 - Czekoladowy pudding chlebowy foto
3
Foremkę do zapiekania (użyłam foremki o boku ok. 25 cm, ale lepiej dać mniejszą, a wyższą) posmarować masłem. Chleb tostowy pokroić w dużą kostkę, ułożyć w dwóch warstwach w foremce.
Krok 3 - Czekoladowy pudding chlebowy foto
4
Chleb zalać przygotowaną jajeczno-mleczną masą. Odłożyć na kilka minut, żeby chleb się namoczył.
Krok 4 - Czekoladowy pudding chlebowy foto
5
Po kilku minutach foremkę wstawić do piekarnika. Piekarnik ustawić na 180 stopni. Piec przez ok. 40 minut. Pudding podawać ciepły z dodatkiem np. dżemu brzoskwiniowego.
Krok 5 - Czekoladowy pudding chlebowy foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 12.10.2013 14:27
bardzo fajny pomysł! :)
Łucja 03.10.2013 21:42
wygląda pysznie :) nigdy takiego nie jadłam!
caralajna 28.09.2013 20:21
fajny pomysł
Renata9 28.09.2013 14:18
pyszny jest ten pudding, robię podobny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak