Przepis i sposób przygotowania na: CZEKOLADOWY MAZUREK Z KONFITURĄ PORZECZKOWĄ
Kroki postępowania
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę, posiekać z masłem, dodać jajko, proszek do pieczenia i cukier puder. Dodając po trochu śmietanę, zagnieść ciasto. Owinąć je w folie i włożyć do lodówki na około 30min. Po 30 min ciasto wyjąć, rozwałkować, wyłożyć na wysmarowaną formę do pieczenia i uformować kształt jajka. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190°C przez około 10 minut, a następnie pozostawić do ostygnięcia. Po tym czasie posmarować konfiturą z czarnej porzeczki. .
Białka ubić, dodać cukier, całość ubić na sztywną pianę. Następnie dodać kakao, startą czekoladę i rodzynki. Masę czekoladową wyłożyć na cieście posmarowanym konfiturą i piec w piekarniku rozgrzanym do 170°C przez około 20 minut. Pozostawić do ostygnięcia.
Czekoladę mleczną i karmelową rozpuścić każdą osobno w kąpieli wodnej a następnie przemiennie polać wierzch ciasta.
Mazurka udekorować perełkami kolorowymi, złotymi i srebrnymi oraz migdałami, żurawiną i słonecznikiem.