Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

CZEKOLADOWY MAZUREK Z KONFITURĄ PORZECZKOWĄ

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 1,5 szklanki
masło 125 g
cukier puder 1/2 szklanki
śmietana 18 proc 2 łyzki
jajko 1 szt
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól szczypta

Warstwa czekoladowa

białko z 3 szt
cukier puder 1/2 szklanki
kakao 1 łyzka
czekolada mleczna 100 g
rodzynki 100 g

Dodatkowo:

konfitura z czarnej porzeczki 480g

Polewa czekoladowa:

czekolada mleczna 100 g
czekolada 100g karmelowa

Dekoracja:

płatki migdałowe
żurawina
perełki cukrowe
słonecznik łuskany

Przepis i sposób przygotowania na: CZEKOLADOWY MAZUREK Z KONFITURĄ PORZECZKOWĄ

Kroki postępowania

1
Ciasto na spód.
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę, posiekać z masłem, dodać jajko, proszek do pieczenia i cukier puder. Dodając po trochu śmietanę, zagnieść ciasto. Owinąć je w folie i włożyć do lodówki na około 30min. Po 30 min ciasto wyjąć, rozwałkować, wyłożyć na wysmarowaną formę do pieczenia i uformować kształt jajka. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190°C przez około 10 minut, a następnie pozostawić do ostygnięcia. Po tym czasie posmarować konfiturą z czarnej porzeczki. .
Krok 1 - CZEKOLADOWY MAZUREK Z KONFITURĄ PORZECZKOWĄ foto
2
Warstwa czekoladowa.
Białka ubić, dodać cukier, całość ubić na sztywną pianę. Następnie dodać kakao, startą czekoladę i rodzynki. Masę czekoladową wyłożyć na cieście posmarowanym konfiturą i piec w piekarniku rozgrzanym do 170°C przez około 20 minut. Pozostawić do ostygnięcia.
Krok 2 - CZEKOLADOWY MAZUREK Z KONFITURĄ PORZECZKOWĄ foto
3
Polewa czekoladowa:
Czekoladę mleczną i karmelową rozpuścić każdą osobno w kąpieli wodnej a następnie przemiennie polać wierzch ciasta.
Mazurka udekorować perełkami kolorowymi, złotymi i srebrnymi oraz migdałami, żurawiną i słonecznikiem.
Krok 3 - CZEKOLADOWY MAZUREK Z KONFITURĄ PORZECZKOWĄ foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bryndzia93 15.03.2016 16:02
Wygląda bardzo apetycznie :)
foczka-ks 01.03.2016 09:41
ładnie sie prezentuje i pewnie tez tak smakuje
ania2610 29.02.2016 10:40
wspaniały, wielkanocny mazurek w formie pisanki - idealny do zjedzenia i jako ozdoba stołu :)
Łukasz15 28.02.2016 22:37
Bardzo dobry
Megg 28.02.2016 22:02
musi być pyszny
2milutka 28.02.2016 21:39
śliczny mazurek
kloruś 28.02.2016 21:10
chętnie bym wciągnęła!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak