Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czekoladowy krantz

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

300 g mąki + mąka do podsypania i wyrabiania
7 g suchych drożdży
2 łyzki cukru
szklanka ciepłego mleka
4 łyżki oliwy
250 g daktyli
3 łyżki kakao
ok. 1/2 szklanki wody

Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowy krantz

Daktyle trzeba przełożyć do miski i zalać ciepłą wodą, tak aby przykryła owoce. Odstawić na godzinę.Odsączyć daktyle z wody i odsączyć w dłoniach. Włożyć do blendera i zmiksować, podczas tej czynności dodawać wodę i kakao.
Do osobnej miski należy dać drożdże, mleko i cukier. Ja daję od razu całą szklankę mleka.
Zaczyn odstawić na 15 minut.
Po tym czasie należy dodać resztę mąki i wyrabiać ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać olej.
Ciasto powinno być sprężyste i nie przywierać do palców.
Odstawić na 20 minut.
Następnie pognieść chwile ciasto i rozwałkować na prostokąt o grubości 5-6 mm.
Krem daktylowy rozprowadzić po całym cieście, uformować roladę.
Przykryć ją ściereczką i odstawić na 30 min. w ciepłe miejsce. Po tym czasie włożyć do piekarnika nagrzanego do 175* i piec 30-40 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 23.12.2016 12:54
super wypiek
Babeczka35 15.12.2016 07:33
Pyszne ciasto.
jagoda5913 15.12.2016 00:56
ładnie wygląda
Iwusia 14.12.2016 23:31
smaczna zawijaneczka :)
Łukasz15 14.12.2016 16:28
Bardzo smacznie wygląda
AZgotuj 14.12.2016 16:08
Z przyjemnością zjadłabym kilka kawałków :)
RenataZ-et 14.12.2016 15:21
smaczny wypiek
Aleksandra/Olcia 14.12.2016 15:03
wygląda smacznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak