Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czekoladowy fondant z sosem truskawkowym i bitą śmietaną

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Ciasto

czekolada gorzka 1/2 tabliczka
masło 40 gram
jajko 1 sztuka
cukier 4 łyżki
mąka 1/2 łyżki

Bita śmietana

truskawki świeże 50 dag
śmietanka 36% 250 ml
cukier puder 2-3 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowy fondant z sosem truskawkowym i bitą śmietaną

Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Foremki dokładnie wysmarować masłem ,a następnie obsypać dokładnie cukrem.
Czekoladę połamać w kostki i rozpuścić na kąpieli wodnej z masłem. Całość wymieszać na jednolitą masę. Międzyczasie blenderem rozdrabniamy truskawki dodajemy cukier i listki mięty do smaku i ponownie rozdrabniamy.Całość przecieramy przez sito by powstał jednolity sos.
Jajo wbić do miski, dodać cukier ( można również szczyptę soli ) krótko zmiksować mikserem lub rozkłócić rózgą cukierniczą ) na jednolitą masę, nie ubijać. Następnie dodać przesianą mąkę i wymieszać ponownie na gładką masę.Międzyczasie ubijamy schłodzoną śmietankę z cukrem , która posłuży nam za dekorację.
Do tak przygotowanej masy dodajemy wcześniej roztopioną czekoladę całość krótko mieszamy i przelewamy do foremek. Następnie wstawiamy do nagrzanego na 200 stopni C piekarnika i pieczemy około 8-9 minut po czym wyciągamy z piekarnika i odstawiamy na 1-2 minut do ostygnięcia po tym czasie delikatnie odkrawamy i wyciągamy całość dekorujemy wcześniej przygotowanym sosem i bitą śmietaną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jolcia_90 04.07.2016 01:21
Słodkie małe co nieco :)
smerfetka79 03.07.2016 23:58
uwielbiam wszystko co czekoladowe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak