Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czekoladowo-różany tort

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

BISZKOPT śr 20 cm

jajko 3 sztuki
cukier 3 łyżki
kakao 1 łyżka
mąka 1 łyżka
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka
olej 3/4 łyżki
proszek do pieczenia szczypta
Soda oczyszczona Prymat szczypta

MASA CZEKOLADOWA

masło 1 kostka
czekolada mleczna 1,5 tabliczki
żółtko jajek 2 sztuki
mleko 2 szklanki
budyń waniliowy 1 opakowanie
mąka ziemniaczana 1 płaska łyżka
cukier 1 łyżka

RÓŻANA ŚMIETANKA

śmietana 30% 0,5 litry
cukier 3 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 4 łyżeczki
sok z cytryny łyżka
woda 1/3 szklanki
róża 80-100 gram płatków

Porada

Smak róży idealnie komponuje się z czekoladowym, więc ten torcik smakował wszystkim:).

Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowo-różany tort

Kroki postępowania

1
BISZKOPT:
Sypkie składniki łączymy ze sobą. Białka oddzielamy od żółtek. Tak przygotowane ubijamy. Do ubitych białek dodajemy stopniowo cukier. Następnie dodajemy żółtka. Do puszystej masy jajecznej wsypujemy sypkie składniki i wlewamy olej. Całość delikatnie mieszamy. Gotowe ciasto wylewamy na przygotowana tortownicę i pieczemy około 15-20 minut w 180˚C.
Upieczony biszkopt studzimy.
Z przestudzonego biszkoptu ścinamy delikatnie cienką warstwę z góry. Następnie ścieramy ją na tarce. Będzie ona stanowić wykończenie tortu
Krok 1 - Czekoladowo-różany tort foto
2
MASA:
Połowę mleka podgrzewamy. W drugiej połowie rozpuszczamy budyń , żółtka oraz mąkę. Mieszaniną zalewamy gotujące mleko. Gotujemy do zagotowania i słodzimy do smaku. Gotowy budyń studzimy.
Masło ucieramy. Do utartego dodajemy ostudzony budyń. Jedną tabliczkę czekolady rozpuszczamy. Rozpuszczoną czekoladę dodajemy do masy.
Krok 2 - Czekoladowo-różany tort foto
3
Miksujemy. Pozostałą połówkę czekolady kroimy w kostkę. Pokrojoną dodajemy do gotowej masy. Mieszamy.
Krok 3 - Czekoladowo-różany tort foto
4
Gotową masę wykładamy na ścięty biszkopt. Można go naponczować wcześniej.
Na masę wylewamy różaną śmietankę.
Krok 4 - Czekoladowo-różany tort foto
5
RÓŻANA ŚMIETANKA:
Żelatynę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie. Odstawiamy do ostygnięcia.
Między czasie przygotowujemy różę. Płatki róży odważamy. Następnie miksujemy je z dodatkiem cukru. (np. blenderem). Do zmiksowanej róży dodajemy sok z cytryny.
Krok 5 - Czekoladowo-różany tort foto
6
Schłodzona śmietankę ubijamy. Do ubitej dodajemy zmiksowana różę. Dokładnie mieszamy. Ewentualnie dosładzamy cukrem pudrem do smaku. Do różanej śmietanki wlewamy żelatynę. Całość ponownie miksujemy i wylewamy na czekoladową masę.
Wierzch posypujemy startym biszkoptem. Całość pozostawiamy do zastygnięcia na minimum 1 godzinę. Gotowe.
Krok 6 - Czekoladowo-różany tort foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 28.01.2015 03:27
Wygląda apetycznie.
MałaMi89 26.01.2015 13:34
Wygląda przecudnie :) nigdy nie robiłam niczego z płatkami róży... :)
matesko 26.01.2015 11:04
apetyczny tort
Franciszek 26.01.2015 10:20
Pięknie wygląda
tytka 26.01.2015 09:57
przepięknie wygląda! ciekawy ten różany akcent

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak