Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czekoladowo - orzechowe misie

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

orzechów włoskich 75 g
mąki pszennej typ 500 350 g
saszetki czekolady w proszku 2
proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki
jajko 1
cukru trzcinowego dry demerar 80 g
masła ( zimnego ) 175 g
lukier

Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowo - orzechowe misie

Kroki postępowania

1
Przygotować robot z nożami do siekania, a jeśli takiego nie mamy trzeba będzie składniki posiekać i połączyć ręcznie. Wrzucić wszystkie składniki do miski robota i połączyć je ze sobą aż powstanie klejące i zbite w kulę ciasto
Krok 1 - Czekoladowo - orzechowe misie foto
2
Potem wyłożyć je na blat lub stolnicę, podsypać lekko mąką i wyrobić gładkie ciasto. Następnie zawinąć ciasto w folię spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 30 minut.
Krok 2 - Czekoladowo - orzechowe misie foto
3
Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na cienkie placki a potem za foremką w kształcie misia wycinać ciasteczka. Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 3 - Czekoladowo - orzechowe misie foto
4
Ciasteczka piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut. Upieczone wystudzić i udekorować przygotowanym wcześniej lukrem ( można użyć gotowego ).
Krok 4 - Czekoladowo - orzechowe misie foto
5
Smacznego
Krok 5 - Czekoladowo - orzechowe misie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak