Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czekoladowiec na waflu

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

BISZKOPT 24x36 cm

jajko 4 sztuki
cukier kryształ 4 łyżki
mąka 3 łyżki
kakao 1 łyżka
proszek do pieczenia 1/4 łyżeczki

MASA CZEKOLADOWA

jajko 3 sztuki
cukier 0,5 szklanki
masło 1,5 kostki
czekolada gorzka 2 tabliczki
mleko 4 łyżki
alkohol do smaku

BEZA PIECZONA NA ABDRUCIE

białko 5 sztuk
cukier 1 szklanka
orzechy włoskie 25 dag
mąka 1 łyżka
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka
andrut do wyłożenia blaszki

DODATKOWO

delicje ok 24 sztuki
polewa czekoladowa

Porada

Ciasto łączy w sobie słodkość delicji z intensywną masą czekoladową. Dodatkowo orzechowa, chrupka beza sprawia, ze ciasto nie ma sobie równych.

Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowiec na waflu

BISZKOPT:
Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Dokładamy stopniowo cukier. Jeśli się już dobrze rozpuścił dodajemy po jednym żółtku. Do ubitej masy jajecznej dokładamy mąkę, kakao oraz proszek. Delikatnie mieszamy całość. Przelewamy na blaszkę i pieczemy w 180°C przez około 15 min.
MASA:
Czekoladę rozpuszczamy w mleku. Jajka ubijamy z cukrem na parze. Masło ucieramy na puch stopniowo dodając przestudzoną masę jajeczną. Na koniec wlewamy rozpuszczona czekoladę. Dokładamy alkohol do smaku.
BEZA:
Blaszkę wykładamy andrutem.
Orzechy ścieramy na tarce o grubych oczkach lub drobno siekamy, mieszamy z mąką i bułką. Białka ubijamy na sztywno, dokładamy stopniowo cukier. Do puszystej masy dokładamy wymieszane sypkie składniki i całość delikatnie mieszamy. Masę wykładamy na andruta i pieczemy razem około 25 minut. Około 10 minut w 180°C, a później dosuszmy bezę w niższej temperaturze.
PRZEŁOŻENIE:
Przełożenie:
Biszkopt czekoladowy, połowa masy, delicje, połowa masy, beza orzechowa ułożona andrutem ku górze, polewa czekoladowa, kokos

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dollce 25.01.2015 11:24
Super, chętnie bym zjadła
gusia1000 24.01.2015 00:31
super słodkość.
wyattearp 23.01.2015 21:36
smakowicie wygląda
ben-ka 23.01.2015 21:12
Zjadłabym.......
caralajna 23.01.2015 20:33
wyższa szkoła jazdy :)
Ola1984 23.01.2015 20:27
Bardzo ciekawy przepis, takiego ciacha jeszcze nie jadłam.
iziona 23.01.2015 20:24
Cudo i jeszcze raz cudo :)
cooked 23.01.2015 18:32
ale piękny wypiek :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak