Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

czekoladowiec

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 8 sztuk
margaryna 35 dkg
cukier 1,5 szklanki
mąka ziemniaczana 1,5 łyżki
kakao 5 łyżek
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
mąka pszenna 1,5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: czekoladowiec

Margarynę utrzeć z cukrem na pulchną masę, dodawać po jednym żółtku ciągle ucierając dodać proszek do pieczenia i kakao. Do utartej masy dodawać na przemian 1 łyżkę mąki i 1 łyżkę piany z białek lekko mieszając. Ciasto podzielić na 5 części i upiec 5 cienkich placuszków. Najlepiej skorzystać z papieru do pieczenia do wyścielenia blaszki do ciasta.


KREM:
5 jajek
5 łyżek cukru
2 cukry waniliowe
1 łyżka mąki
1 szklanka mleka
1 tabliczka gorzkiej czekolady
1 margaryna

Wszystkie składniki (oprócz czekolady i margaryny) roztrzepać trzepaczką. Postawić na parze i podgrzać do momentu aż zaczną robić się kluski. Poczekać aż masa ostygnie, następnie przetrzeć przez sito.
Margarynę utrzeć dodawać stopniowo masy, pod koniec dodać rozpuszczoną gorzką czekoladę. Przełożyć placki. Na wierzch opcjonalnie cukier puder lub polewa czekoladowa.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaKa 10.11.2014 18:50
zjadłabym,na pewno pyszne to ciacho
Sylwiagr 17.07.2013 20:36
uwielbiam czekoladę, na pewno wypróbuję :)
adelajda 02.06.2013 14:08
smaczne ciacho
Luki 12.05.2013 19:49
musi być pyszniutkie
Monika58 12.05.2013 15:56
wspaniały tort
Janina 12.05.2013 11:27
Super smaczne ciasto i bardzo ładnie się prezentuje.
V_kuchareczka 12.05.2013 10:35
ale pyszności
kriko 12.05.2013 09:17
super ciasto..
Mniam 12.05.2013 08:38
Chyba spokojnie można go robić jako tort. Apetycznie wygląda.
Wiesława1 12.05.2013 07:26
pyszne ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak