Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

CZEKOLADOWE SÓWKI

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

czekolada gorzka 90 gram
margaryna w kostce 120 gram
mąka pszenna 1 szklanka
proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
sól 1 szczypta
cukier puder 1,25 szklanki
jajko 3 sztuki
śmietana 0,5 szklanki
woda 0,25 szklanki
czekolada 80% 150 gram
śmietanka kremowa 100 ml.
ciasteczka typu Oreo 1 opakowanie
cukierki m&m 1 opakowanie
Soda oczyszczona Prymat 0,5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: CZEKOLADOWE SÓWKI

Babeczki:
Masło ucieramy w mikserze na puszystą masę, pod koniec dodajemy cukier wraz z cukrem pudrem, miksujemy. W między czasie przesiewamy mąkę i mieszamy z proszkiem, sodą i solą, a czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i lekko studzimy. Do puszystej masy maślanej powoli wmiksowujemy czekoladę (ostudzoną), kolejno dodajemy jajka (po każdym miksując minutę), śmietanę (za każdym razem miksujemy przez pewien czas), teraz dodajemy połowę mąki, mieszamy, 1/4 szklanki wody i na koniec resztę mąki, miksujemy aż wszystko się dobrze połączy.
Ciasto przekładamy do papilotek. Pieczemy w 180ºC przez ok. 20 minut (Ja piekę przez pierwsze 10 min tylko sam dół, żeby mogły wyrosnąć, później kolejne minuty góra, lub dół i góra, pod koniec warto sprawdzić patyczkiem).
Uwaga babeczki nie wyrastają za mocno, powinny zostać płaskie.
Upieczone babeczki wkładamy do lodówki, można je przygotować dzień wcześniej, wiele osób twierdzi, że są wtedy jeszcze lepsze.

Krem ganache:
Czekoladę 80% kruszymy, przekładamy do większej miski, zagotowujemy śmietankę (ciągle mieszając), zalewamy gorącą śmietaną czekoladę, odkładamy na minutę. Mieszamy do rozpuszczenia, odstawiamy do ostygnięcia (uwaga bo staje się twarda i zbita).

Gotowe babeczki przygotowuję dzień wcześniej, po ostygnięciu wkładam na kilka godzin do lodówki, dzięki temu są wilgotne, zbite i smaczne. Babeczki wyciągamy z lodówki, na wierzch nakładamy warstwę kremu, formujemy odstające piórka. Oreo przekręcamy, tak by na jednej części został cały biały krem, na krem układamy dwa oreo (z białym kremem), na środku oreo przyklejamy odrobiną czekoladowego kremu brązowe m&m-sy, a w środek wkładamy pionowo jednego pomarańczowego.
Dobrze jest uformować z góry parę uszu (kremem).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kuchareczka2 31.10.2012 15:20
urocze i jak się paczą :)
-Natka- 16.10.2012 18:48
ale śliczniutkie! super pomysł!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak