Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowe ciasto szyfonowe na Walentynki
Nadzienie:
225 g mlecznej czekolady,
225 ml mleka,
2 jajka,
100 g cukru,
łyżeczka olejku waniliowego,
200 ml śmietanki 30%.
Mleko przelać do garnka, dodać żelatynę, rozmieszać i odstawić na 2 min. Następnie, postawić na ogniu i rozpuścić. Dodać połowę cukru, żółtka oraz połamaną na kawałki czekoladę. Mieszać aż wszystko całkowicie się rozpuści. Zdjąć z ognia, dodać olejek waniliowy, wstawić na niecałą godz. do lodówki. Kremówkę ubić, odłożyć 3 łyżki do dekoracji, resztę dodać do masy czekoladowej. W osobnej misce ubić białka z cukrem na sztywną pianę. Delikatnie połączyć z masą czekoladową. Nadzienie przełożyć na gotowy spód i schładzać ok. 2-3 godz. Przed podaniem udekorować bitą śmietaną.