Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czekoladowe ciasteczka

3.0
(14)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 2
mąki tortowej 200 g
soli 1 szczypta
proszku do pieczenia 1/2 łyżeczka
oranżady 2 łyżka
masła 2 łyżka
gorzkiej czekolady. 100 g
cukru
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowe ciasteczka

Kroki postępowania

1
Mąkę, sól i proszek do pieczenia przesiać przez sito do miski. Czekoladę połamać na kawałki, wrzucić do drugiej miski i dodać masło. Miskę z czekoladą ustawić na garnku z wodą ( miska musi swobodnie stać na ściankach garnka ) i w kąpieli wodnej roztopić czekoladę z masłem od czasu do czasu mieszając. Roztopione składniki zestawić z ognia. W trzeciej misce umieścić jajka i cukier i ubić na puszystą masę. Gdy jajka są prawie ubite dodać oranżadę i dalej miksować. Następnie dodać chłodną ale płynną czekoladę i dalej mieszać. Potem dodawać po łyżce mąki i mieszać aż wszystko się połączy. Tak przygotowaną masę zakryć folia spożywczą i wstawić miskę do lodówki na około 2 godziny.
Krok 1 - Czekoladowe ciasteczka foto
2
Po tym czasie wyjąć masę, formować niewielkie kulki i układać na cukrze pudrze wysypanym na talerz. Blachę z wyposażenia kuchenki wyłożyć papierem do pieczenia. Kulki masy obtoczyć dokładnie w cukrze pudrze i układać je na blachę.
Krok 2 - Czekoladowe ciasteczka foto
3
Następnie dłońmi spłaszczyć kulki tworząc placuszki ( tu miałam pomocnika ).
Krok 3 - Czekoladowe ciasteczka foto
4
Blachę z ciastkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec 20 minut.
Krok 4 - Czekoladowe ciasteczka foto
5
Po upieczeniu ciastka razem z papierem do pieczenia przełożyć na kratkę i wystudzić.

Z tej porcji wyszło mi 17 ciasteczek :)
Krok 5 - Czekoladowe ciasteczka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna34 25.02.2013 19:56
pomysłowe
Beatris 25.02.2013 15:02
Już od jakiegoś czasu kuszą mnie takie "pękające" ciasteczka. Po prostu pyszne.
nogawkuchni 25.02.2013 14:05
Oj kuszą te ciasteczka, muszę koniecznie zrobić, wyglądają przyjemnie, ciekawie, z pewnością też smakują smakowicie, bardzo ładnie Ci wyszły,pewnie znikną ekspresowo.
ZEWA 25.02.2013 13:15
dziękuję :)
Pomocnik 25.02.2013 13:12
pycha
Piotr-21 25.02.2013 13:07
fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak