Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowe ciasta z chili
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 stopni. W jednej misce ucieramy masło z cukrem i jajami aż uzyskamy kremowa konsystencję. W drugiej mieszamy mąkę z solą, sodą, kakao, cynamonem i pieprzem cayenne. Cały czas ucierając stopniowo łyżka po łyżce do masła dodajemy mąkę. Miksujemy aż składniki się połączą.
Na koniec dodajemy drobno posiekaną czekoladę i pół posiekanej, małej papryczki chili (można mniej), mieszamy i na 10 minut wstawiamy ciasto do lodówki. Łyżką nabieramy ciasto i dłoniach formujemy okrągłe ciasteczka. Pieczemy ok. 15 minut.
Ja czekoladowe ciastka z chili lubię jeść jeszcze ciepłe – uwielbiam w nich płynną jeszcze czekoladę.
Podawać ze szklanką mleka ;)