Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czarnuszek

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
jajko 8 sztuk
cukier 8 łyżek
mąka pszenna 8 łyżek
mąka ziemniaczana 2 łyżek
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
kakao 4 łyżki
masa
żółka 6 sztuk
mleko 1 litr
mąka 4 łyżki
cukier wanilinowy 1 opakowanie
mąka ziemniaczana 2 łyżki
cukier pół szklanki
margaryna 1 kostka
DODATKOWO:
czekolada 1 tabliczka

Przepis i sposób przygotowania na: Czarnuszek

CIASTO: Białka ubić na sztywną masę, następnie dodać cukier i nadal ubijać aż powstanie gęsta piana. Dodać żółtka i miksować na najmniejszych obrotach miksera. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Przesiać przez sito do miski i wymieszać delikatnie łyżką. Masę wyłożyć na wysmarowaną margaryną brytfannę. Piec ok. 25 minut w 180 st. Po upieczeniu wyjąć, ostudzić i przeciąć wzdłuż na pół. MASA: Zagotować większą część mleka. Do pozostałości dodać mąki i żółtka. Wlać do gotującego się mleka. Wymieszać. Odstawić do ostudzenia. Margarynę wymieszać z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodawać po trochu letniego budyniu. Tak powstałą masą wyłożyć dolną część ciasta (odłożyć odrobinę na wierzch). Przykryć drugą częścią. Posmarować pozostałością masy. Posypać startą czekoladą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

lara 28.07.2013 15:38
proste i pyszne
reniatka 28.07.2013 14:30
mniam aż ślinka cieknie
halina17 28.07.2013 13:54
Smaczne ciasto.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak