Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cytrynowy sernik na pierniczkach polany słonym karmelem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Masa serowa

twaróg zmielony 1 kg sernikowy z wiaderka
jajko 5 sztuk
żółtko jajek 2 sztuki
sól 1 szczypta
cukier 3/4 szklanki
mąka pszenna 3 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
skórka z cytryny 1 łyżka
sok z cytryny 2 łyżki

Spód

pierniczki glazurowane 300 g o smaku cytrynowym

Słony karmel

cukier 4 łyżki
woda 1 łyżka
sól 1 duża szczypta

Porada

Smaki sernika idealnie wpiszą się w Świąteczną atmosferę Bożego Narodzenia w których obowiązkowo królują wszelkiego rodzaju pierniczki i cytrusy.

Przepis i sposób przygotowania na: Cytrynowy sernik na pierniczkach polany słonym karmelem

Masa serowa:Białka oddzielić od żółtek ubić na sztywna pianę ze szczyptą soli.
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać twaróg sernikowy , sok i skórkę z cytryny - zmiksować.
Do białek przełożyć masę serową , wsypać mąki.
Wymieszać delikatnie łyżką do połączenia się składników.

W blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć biszkopty , na biszkopty wylać masę serową.

Piec 30 min w piekarniku nagrzanym do 200 st , następnie zmniejszyć temperaturę do 150 st , piec kolejne 30-35 min.

Sernik pozostawić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na 1 -2 godz.

Słony karmel: rozgrzać suchą patelnie a następnie zmniejszyć gaz do minimum wsypać cukier , mieszać do momentu aż się rozpuści uważając by się nie przypalić.
Wlać łyżę wody oraz wsypać sól , ponownie przemieszać.

Sernik wyjąć z piekarnika , wierzch polać nierówno karmelem.

Pozostawić w lodówce na następne 2-3 godz a najlepiej na noc.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak